More

  720 000 туристи са посетили София до края на август

  София. С 19% повече са туристите в София през тази година спрямо времето преди ковид кризата, съобщиха за БТА от Столичната община.

  Според данни от Единна система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на миналата година. Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 г., информираха от общината.

  Най-голям е броят на туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция. Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31 % повече в сравнение с годината преди да бъдат наложени ковид ограниченията, казаха за БТА от Столичната община.

  От там припомниха част от инвестиции в разкриването и експонирането на културно-историческото наследство, направени през последните години – неолитно селище „Слатина“ отпреди 7 хиляди години, археологическият парк „Западната порта“, Триъгълната кула, Античният комплекс „Сердика“, Античния мавзолей в „Лозенец“, археологическото ниво под храма „Света София“, Музея за история на София.

  Столична община подкрепя и културни събития, които са на европейско ниво като Софийски музикални седмици, София филм фест, Европейски музикален фестивал, фестивала А to Jaz, „Световен театър – София“, Опера в парка, класическите концерти на пл. „Св. Александър Невски“.

  БТА припомня, че според доклад на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) от май тази година международният туризъм расте експлозивно през първото тримесечие на годината, като през периода са пътували два пъти повече хора, отколкото през същото тримесечие на миналата година. България е в челната десетка по два показателя – ръст на чуждестранните туристи и ръст на приходите от чуждестранните туристи. По първия показател през първото тримесечие на 2023 г. ръстът е от 27 на сто спрямо януари-март 2019 г. (шесто място), а по втория – с 21 на сто (десето място).

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. Какво страхотно развитие за София! Увеличението от 19% в броя на туристите е впечатляващо и свидетелства за привлекателността на града. Растежът от 22% спрямо предишната година е още по-впечатляващ и ясно указва на възстановяване на туристическата индустрия след ковид кризата. София непрекъснато доказва, че е едно от най-живописните и привлекателни места за посещение в България.

  2. Туристическият сектор в София се възстановява успешно след ковид кризата, като се отбелязва значителен ръст на посетителите и нощувките. Това е отлична новина за града и за местната икономика. Интересно е да се види, че Израел, Италия, Германия, Румъния и Т

  3. интересът към София като туристическа дестинация се възстановява след кризата. Увеличаването на броя на туристите и регистрираните нощувки показват, че градът привлича все повече посетители. Това е положителна тенденция за столицата и илюстрира възможностите на туризма в София.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here