More

  Сензация! Потопът разкри изгубено Чудо на България

  Природното бедствие, което сполетя Царево на 5 септември 2023 г. и нанесе поражения на инфраструктурата, бизнеса и обикновените хора за десетки милиони левове и отне 4 човешки живота, ще остане в историята и с разкриването на уникална археологическа находка. Става въпрос за изгубено Чудо на България – старата митница на Василко. Това съобщи Флагман.бг.

  Местни жители забелязали стари каменни зидове под оголения хълм над скандално известния това лято бутиков плаж „Василико” в старата част.

  Екип на „Флагман” веднага показал заснетото на директора на Регионалния исторически музей доц. Д-р Милен Николов. Неговият научен екип от археолози работи в този район от 2012 г., когато за първи път в историята на южния черноморски град започва реализация на мащабния проект Виапонтика.

  Именно под ръководството на доц. Николов е изследван районът в непосредствена близост до монументалната базилика „Успение Богородично”, изградена през 1810 г. – представляваща най-големия православен храм на Южното Черноморие от периода на Османското владичество като безпристрастен белег за богатството на стария град Василико.

  Доц. Николов заяви пред Флагман.бг току-що следното:

  „Заснетото днес от репортерския ви екип под самата църква в посока плажа и към старата ветрена мелница заслужава сериозно внимание и още утре аз ще отида на място. Това, което съм виждал през последните 10 години там, са все съдове и основи на къщи от 16, 17, 18 и 19 век, които са били напълно унищожени при големия пожар през 1883 г. Всички те обаче са от камъни на калова спойка.

  Във вашите кадри аз виждам градеж от камък и бял хоросан, което е от ранния османски период.

  Уверено мога да кажа, с много голяма вероятност, че са се разкрили части от голяма административна сграда – Митницата. Смятам, че незабавно мястото трябва да се маркира, зидовете да се почистят, да се подредят и да се експонират с подходяща указателна табела, защото това е сериозно доказателство за старата история на Царево.

  Не можем да възстановим автентичната сграда, защото нямаме никакво доказателство как е изглеждала. В профила на хълма досега бях виждал останки от Средновековието, но сега пороят напълно е отнесъл пръстта в морето и е разкрил основите на Митницата”, каза доц. Николов и допълни, че веднага ще сформира своя екип за утре.

  Плажът „Василико” е до нос Кастро, върху който се извисява църквата „Успение Богородично”. Години наред чакълестата ивица с малко пясък и дължина не повече от 130 метра, привличаше гостите в старата част на града със своите кокетни заведения, водни колела и лодки.

  Това лято обаче, концесионерът Иван Вълчев го превърна в бунище и даже пусна багери в средата на август, опитвайки се все пак да го пусне в експлоатация, но така и не успя, заради неспазването на редица изисквания по закон.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Бедствието в Царево разкри една уникална археологическа находка, което е изключително вълнуващо. Не само че са открити стари каменни зидове, но също така и монументална базилика, която има историческо значение за региона. Това е вълшебството на археологията – да ни помогне да разберем историята на мястото, в което живеем.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here