More

  Наша певица с нов сингъл и на турне. Къде

  Певицата Нина Николина отдавна е позната с представянето на български народни песни в осъвременен вариант, събрани в няколко албума. „Ерген деда“ е най-новият, трети сингъл от втория концертен албум на Нина Николина „Jazz & Traditions Vol.2“. Шопската хумористична песен в етноджаз аранжимент на Калин Вельов ще вдигне градуса на настроението и на концерта на Нина Николина с нейната формация тази вечер, 2 ноември,в „Бар Петък“ в София. Интерпретирани в актуални музикални жанрове с джазово, фънки, R&B и електронно денс звучене, в програмата на концерта ще присъстват не само фолклорните песни, а и нейни поп хитове като „Ти“, „Не мога“, „Тебе да вземем“ и „Сън“.

  „През цялата си музикална кариера се опитвам да добавя нова аудитория към тези хора, които харесват български фолклор – казва Нина Николина. – И то най-вече сред младите хора, защото ако не предадем традицията, тя ще изчезне. Българският фолклор е много интересен и много красив. Той е и смешен, има вътре толкова интересни истории, които смятаме че са останали тогава, във времето си, или в библиотеките и в старите сборници – а това не е така. Затова често отварям сборниците и намирам красиви песни, смешни песни, и ги правим заедно с бандата. В този проект „Джаз и традиции“ сме направили точно това заедно с Ясен Велчев, Калин Вельов, Таня Първанова и Мартин Ташев.  

  „Ерген Деда“ е песен, с която се срещнах като съвсем малка в хора на майка ми – тя е диригент, Росица Господинова. В най-популярния си вариант „Ерген Деда“ е на композитора Петър Льондев. Ние обаче сме направили тази песен по аранжимент на Калин Вельов. Използвали сме основната мелодия на автентичната „Ерген Деда“. С помощта на една моя много близка приятелка, доцент в БАН – Веселка Тончева – изнамерихме един текст, който е продължение на този, който всички знаем. Там има малко по-любовни неща – ще ви чакам на 2 ноември, за да ви ги доразкажа!“ 

  Дни след концерта, на 7 ноември стартира и националното турне на Нина Николина със спектакъла за деца „Кральо Портальо“. Турнето започва от Враца и ще обиколи осем града. Премиерните спектакли в София и Братислава преминаха с възторг и любопитство от страна на децата, които стават и участници в концерт-спектакъла.

  Представлението, кръстено на едноименната народна игра „Кральо Портальо“ е интерактивно преживяване за деца над 6 години, в което малките зрители научават различни фолклорни митове, песни, игри, гатанки и обичаи. Във вълшебния свят на българския фолклор ни пренасят Нина Николина и актьорите Георги-Маноел Димитров и Димитра Попова.

  Детският спектакъл и турнето „Кральо Портальо“ се осъществяват със съдействието на Министерство на Културата и Национален Фонд Култура.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. сента е чудесно време за пикник с приятели или семейство. Има нещо магично в това да се насладиш на храна и напитки на открито, докато се наслаждаваш на прекрасната природа и топлото слънце. Да събереш близките си около себе си и да си прекараш качествено време е истинска наслада.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here