18.8 C
София
More

  Мощен удар срещу Тръмп! Ето какво му нареди съдът

  Мощен удар срещу Тръмп! Ето какво му нареди съдът | StandartNews.com

  Източник: Асошиейтед прес

  На бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе наредено от съда да плати 83,3 млн. долара на писателката Елизабет Джийн Карол, обвиняваща го в изнасилване и клевета, съобщиха агенциите.

  Съдебните заседатели определиха Тръмп да плати на ищцата обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети, плюс допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара.

  Деветчленното жури, състоящо се от седем мъже и две жени, се съвещаваше около три часа, преди да излезе с решението. До него се стигна след петдневен процес във федерален съд в Манхатън. Присъдената от заседателите сума, която Тръмп трябва да изплати, далеч надхвърля поискания от Карол минимум от 10 млн. долара.

  Карол даде Тръмп на съд, след като го обвини, че е разрушил репутацията й на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

  Делото се превърна в една от темите по време на предизборната кампания на Тръмп, който се бори да си върне Белия дом на изборите през ноември. Той е фаворитът в надпреварата при републиканците за номиниране на претендента им, който да се изправи срещу сегашния президент демократ Джо Байдън на изборите в САЩ. През 2020 г. Байдън победи Тръмп.

  Тръмп присъстваше на по-голямата част от заседанията по делото, но не беше в залата, за да чуе какво е постановил съдът. Той обяви в социалните мрежи, че ще обжалва решението. „Това е напълно смехотворно! Категорично не съм съгласен с двете решения и ще обжалвам целия този идващ от Байдън лов на вещици, насочен срещу мен и Републиканската партия“, написа Тръмп на страницата си в социалната мрежа Truth Social.

  На тръгване от залата заедно с двете си адвокатки, които я държаха под ръка, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

  През 2019 г. Карол, която беше коментатор в няколко авторитетни издания, публикува книга, в която твърдеше, че в края на 1995 или началото на 1996 г. Тръмп я изнасилил в пробната на луксозен магазин от веригата „Бъргдорф Гудман“ (Bergdorf Goodman) в центъра на Ню Йорк. Същата година тя заведе иск срещу него въз основа на тези обвинения, но съдът не даде ход на делото. През 2022 г. тя отново заведе иск, в който обвини бившия президент в клевета и отричане на факта на изнасилването. Тръмп многократно е отхвърлял обвиненията и е казвал, че никога не се е срещал с Карол.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.6/5 - (55 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  1. в две годишни деца, стигна до решение, че Карол е успяла да докаже, че Тръмп изнасилва и клевети. Това е изключително сериозно обвинение срещу бившия президент и ако се потвърди, може да има големи последици за него. Въпреки че Тръмп отрича всички обвинения, решението на съда е ясен сигнал, че няма да бъде пощаден, ако са вярни.

  коментарите са затворени.