More

  Мистериозното парче от Луната, което обикаля Земята

  Астрономи откриха още доказателства, че близък до Земята астероид е парче, изхвърлено от Луната, съобщи Лайв сайънс. 

  Астероидът Камо’оалеуа (Kamo’oalewa) – хавайско име, което означава „осцилиращ фрагмент“, е голям колкото виенско колело и е на орбита до 14,4 милиона километра от Земята всеки април. Откакто е открит през 2016 г., специалистите се чудят какъв е произходът му. Анализ от 2021 г. показва, че съставът на Камо’оалеуа е сходен на лунния. 

  Ново изследване, чийто резултатите са публикувани в сп. Communications Earth & Environment, описва възможен начин, по който удар от древен астероид би могъл да насочи космическата скала към сегашната й траектория. Учените предполагат, че може да има повече лунни парчета, движещи се из Слънчевата система.

  „Сега установихме, че Луната е по-вероятният източник на Камо’оалеуа“, казва в изявление водещият автор Рену Малхотра, планетолог от университета на Аризона.

  Две необичайни орбитални свойства са привлекли вниманието на астрономите, за да изследват Камо’оалеуа. Първо, като „квазисателит“ на Земята, той е толкова близо до нашата планета, че изглежда сякаш обикаля около нея, въпреки че действителният му орбитален партньор е Слънцето. Второ, според прогнозите астероидът ще се придържа плътно до Земята в продължение на милиони години, докато много близки до планетата ни обекти остават наоколо само за десетилетия.

  Тези аномалии са накарали астрономите да извършат анализ на спектрите на астероида през 2021 г. Светлината, излъчвана и погълната от Камо’оалеуа, показва, че той вероятно е изграден от лунна скала.

  Като са симулирали удари на астероиди в Луната и гравитационните сили, на които са подложени изхвърляните парчета, учените са установили малка възможност някои от скалите да се окажат в околоземна орбита. Преди това астрономите са очаквали лунният материал или да се върне обратно на повърхността на спътника ни, или да падне на Земята, но не и да застане в орбита около Слънцето.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. : „Това е изключително интересно научно откритие! Откриването на парче от Луната, което е достигнало до нас чрез астероид, може да ни предостави ценни информации за произхода и развитието на нашата планета. Нека продължават изследванията и да се надяваме, че ще научим още за тайните на космоса.“

  2. година показва, че астероидът има сходна съставка с Луната, което укрепва теорията, че той е изхвърлен от нея. Това е важно откритие за науката и може да ни помогне да разберем повече за процесите, които са създали нашата Луна и Слънчевата система. Ето как съществуващото знание продължава да се разширява и да ни вълнува с нови открития.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here