More

  МИР подписа с ЕИБ за оценка на ефективността на ББР и Фонда на фондовете

  Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис подписаха Споразумение за изготвянето на оценка на структурната целесъобразност и ефективността на „Българската банка за развитие“ ЕАД (ББР) и „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (ФнФ). Крайната цел на оценката, която ЕИБ ще направи, е подобряване на дейността на двете финансови институции и координацията между тях, както и на условията за реализиране на поставените от държавата стратегически цели и политики. Проектът се финансира от InvestEU на ЕС.

  „Сътрудничеството с ЕИБ е ключова стъпка към усъвършенстването на нашите финансови институции за развитие. Уверени сме, че оценката и препоръките на ЕИБ ще бъдат ключови за оптимизирането на подхода на ББР и на Фонд на фондовете, привеждайки го в съответствие с най-добрите световни практики. С това задание ние полагаме усилия не само да подобрим управлението и ефективността на тези институции, но и да повишим способността им да допринесат за икономическия растеж на България“, заяви по време на подписването министър Стойчева.

  „Имаме отлични партньорски отношения с Министерството на иновациите и растежа и сме щастливи да предоставим нашата експертна помощ. Това споразумение ще е от полза не само за финансовите институции, подобрявайки дейността им, но и за общия бизнес климат в страната. Надяваме се тази задача да отвори пътя към бъдещи партньорства в подкрепа на зеления и цифровия преход на българската икономика“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис.

  В изпълнение на решението на Министерския съвет МИР договори партньорство с международната финансова институция с безспорна репутация и богат опит в структурирането на подобни дейности, както и в работата с държавни финансови институции. В резултат от изготвянето на оценката и последващото актуализиране на новите бизнес планове и стратегии на двете държавни дружества се очаква да се подобри и координацията на прилаганите от тях продукти, като се повиши ефективността и ефикасността от прилагането на финансови инструменти със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

  Анализът ще разгледа възможностите за въздействие на двете институции в нови сектори, като например енергийния преход или социалната инфраструктура. Оценката ще предложи области за подобрение на стабилността и независимостта на институциите въз основа на най-добрите международни практики. Това ще засили техния капацитет за привличане на допълнително финансиране от групата на ЕИБ.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. финансовата система в България. Чрез оценката на Българската банка за развитие и Фонда за управление на финансовите инструменти, можем да предприемем необходимите мерки за подобряване на тяхната дейност и постигане на стратегическите цели на държавата. Фактът, че проектът се финансира от InvestEU от Ев

  2. > „Как да създадете силна личност и да постигнете успех в живота“

   Тази публикация е изключително полезна и вдъхновяваща. Засяга важната тема за развитието на личността и постигането на успех в живота. Съветите, които се предлагат, са лесно изпълними и могат да бъдат приложени от всеки. Препоръчвам тази статия на всеки, който се стреми към самоусъвършенстване и успех.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here