More

  Министър очерта блестящо технологично бъдеще за България

  Бъдещето на България се кове в министерството на иновациите и растежа. През последните пет месеца там работят с много ясна ориентация – да поставят България на картата на света, като място за иновации, с нов фокус, който да привлича високотехнологични компании. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в интервю за БНТ.

  Според нея, за да могат да се случат реални инвестиции, има нужда от дългосрочно целеполагене.

  „Фокусираме усилията си в това да направим анализ на средата, създаване на условия за конкретни промени, които ще осигурят сигурност и предвидимост за инвеститорите. Работим заедно с Българска агенция за инвестиции за създаване на комплексен подход – на едно място всички услуги. Работим за това инвеститорите да могат открият правилните възможности и решения в различните региони“, посочи Стойчева.

  По думите ѝ България е доста стабилна макроикономически страна. „Една от страните с много добри показатели, добър процент между дълга и БВП. България има талант, има кадри. На трето място в света по специалисти в сферата на информационните технологии. Второ място по привлекателност на кадри в стартъп сектори“, допълни министърът на иновациите и растежа.

  От началото на годината има издадени 23 сертификата за проекти за инвестиции, на стойност 251 млн. лв. Планирани са 1504 нови работни места. 19 от проектите са извън столицата, 13 от тях се осъществят във високотехнологични производства. Доста сериозни инвестиции в Пловдив, Стара Загора, Шумен, Варна. Целта е в следващите месеци да се покрие цялата страна и да бъде привлечен инвеститорски интерес в районите, отбеляза Милена Стойчева. 

  Министър Стойчева отбеляза, че в момента в процес на сертифициране са 43 нови проекта, които са в различни етапи на развитие. „Подготвили сме осигуряване на финансови помощи за инвеститорите“, уточни тя.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. Наистина вълнуваща статия! Имах възможността да науча толкова много нови и интересни факти за темата. Професионално написана с отлично избрани доказателства и изследвания. Препоръчвам на всеки да я прочете!

  2. Petar Славов wrote: „Абсолютно правилно! Задачата на министерството на иновациите и растежа е да създаде условия за развитие на иновативни и конкурентоспособни български компании. Само чрез тях можем да привлечем инвестиции и да увеличим икономическото благополучие на страната. Успех на плановете им!“

  3. на иновациите и растежа в интервю за нашия портал. Очаква се, че министерството ще представи конкретни мерки и стратегия за постигане на тези цели, което е много обнадеждаващо. Иновациите и високите технологии са ключов фактор за развитието на икономиката и създаването на работни места с висока добавена стойност. Надявам се, че министърът ще има успешна реализация на своите планове и ще донесе промени, които ще положат основите за благосъстоянието на нашата страна в бъдещето.

  4. ме върху тази насока, защото смятам, че иновациите и развитието на високите технологии са ключът към бъдещето на България. Тези сектори имат голям потенциал за растеж и създаване на нови работни места. Важно е да привлечем високотехнологични компании, които ще инвестират в страната и ще насърчат развитието на иновациите в нашите университети и научни институти. С добре обмислени стратегии и дългосрочно планиране, можем да поставим България на картата на световните лидери в областта на иновациите. С нетърпение очаквам да видим резултатите от усилията на министър Стойчева и нейния екип в тази насока.“

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here