More

  Машини на балотажа? Условието от ЦИК

  „Условието и изискването на закона, за да има машинно гласуване на изборите на 5 ноември е да има законосъобразна проведена процедура“. Това каза на брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

  „Според решенията на съда Централната избирателна комисия има компетентност за постановяване на обжалваното решение относно начина на гласуване на изборите, поради което твърденията за неговата нищожност, са неоснователни. Към момента на вземане на обжалваното решение и към момента на постановяване на решенията на ВАС, липсва надлежно издадено решение от компетентните органи. Според решенията на ВАС, за провеждане на втори тур на 5 ноември с машинно гласуване трябва да се изпълнят изискванията на закона и да бъде завеждана законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието от компетентните органи, съобразно мотивите на съдебните решения“, допълни Нейкова.

  Тя подчерта, че според ВАС компетентен орган за верификацията на машините за гласуване е министърът на електронното управление, а не на неговия заместник.

  „ЦИК е спазила закона. ЦИК е в кореспонденция с МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация, изискали сме информация за действията, за да се изпълни изискването на закона, както и указанията посочени в мотивите на съдебното решение. Изискали сме методика за удостоверяване на съответствието. За да има машинно гласуване в неделя, трябва законна процедура по удостоверяването на машините. Нека спокойно всеки да си върши работата, за да може да се организират изборите на 5 ноември без излишно напрежение“, призова Нейкова.

  „Оттук нататък чакаме компетентните органи да изпълнят задълженията си, както изисква законът. Всичко зависи от това трите институции кога ще извършат всички действия, за да имаме законосъобразна законова процедура, така че да имаме законово извършено машинно гласуване. Това трябва да стане веднага, за да се организира вотът в неделя. Ще има доверено изграждане на изходния код. Това не означава нов софтуер, но означава нова процедура и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура“, каза още тя.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. елна комисия е изготвила Наредба за използването на електронни устройства за гласуване, която спазва необходимите условия и изисквания в съответствие със закона. Такава процедура осигурява правилно, прозрачно и сигурно провеждане на изборите, което е от особена важност за демократичното функциониране на нашето общество. При все това, е необходимо да бъдат внимателно разгледани всички аспекти и рискове, свързани с машинното гласуване, за да се гарантира, че то ще бъде успешно и безпроблемно приложено в практиката. Бъдещето на изборите може да бъде преобразено от това ново технологично решение, което трябва да бъде задълбочено проучено и обсъдено от всички заинтересовани страни в изборния процес.

  2. в class=“post-content“>

   Здравейте, приятели! Днес искам да ви разкажа за най-новите модни тенденции за пролет-лято 2021. В този сезон ще видим много ярки цветове, весела графика и свежи текстили. Носете горещи рокли с цветни цветя, защото те са истински хит този сезон. За мъжете препоръчваме връхни дрехи в неонови цветове и кецове с впечатляващи дизайни. И не забравяйте да добавите малко блясък към визията си, със серия отлични бижута и аксесоари, които ще придадат по-единствен характер на стилът ви. Най-важното е да се завърнете към природата и да се радвате на пролетните дни с автентични модни изделия. Надяваме се, че това ви вдъхновява за следващата модна седмица!

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here