18.8 C
София
More

  Македонското правителство подава оставка. Какво следва?

  Днес ще бъдат внесени оставките на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и на председателя на парламента на страната Талат Джафери. С това започва процедурата по избор на техническо правителство, чиято основна цел е да подготви изборите през пролетта.

  Талат Джафери подава оставка, тъй като е номиниран за технически премиер.

  Оставките на правителството и на председателя на парламента ще бъдат гласувани в парламента на заседание, което ще се проведе в петък. На това заседание трябва да бъде избран и нов председател на законодателния орган на страната. Номинацията за тази позиция е на СДСМ, която предлага координаторът на парламентарната група на партията Йован Митревски да ръководи парламента в последните 100 дни преди изборите.

  Още днес, след като Ковачевски и Джафери подадат оставка, президентът Пендаровски ще бъде уведомен, че правителството е в оставка и мнозинството има предложение за нов мандатоносител за премиер. Тогава Джафери трябва да получи от президента мандат за съставяне на техническо правителство много бързо.

  В събота Талат Джафери ще трябва да внесе в парламента състава и програма на техническото правителство. Заседанието, на което ще бъде гласуван кабинетът ще се проведе в неделя, когато в полунощ изтича последният възможен срок за това. На второ заседание същия ден трябва да бъдат гласувани и зам.-министрите, както и новите депутати, които ще заместят онези, които са гласувани като министри, за да бъде парламентът в пълен състав.

  Талат Джафери ще бъде третият министър-председател на техническо правителство в Северна Македония и първият премиер от албанската общност в страната, след като през 2020 г. предишният премиер Зоран Заев и председателят на най-голямата албанска партия ДСИ Али Ахмети се разбраха следващият технически премиер да бъде албанец. В напрегнатата предизборна ситуация от ВМРО-ДПМНЕ излязоха с решение да участват със свои министри в правителството, но да не гласуват за него, а от СДСМ заявиха, че след като опозиционната партия не подкрепя своите министри няма основание и СДСМ да го направи, което направи политическото напрежение още по-голямо.

  След координационната среща в парламента вчера Джафери каза, че ще представи пълен състав на правителство, доколкото от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ посочат свои кандидати за министри.

  Съгласно договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в страната през 2015 г. , опозицията получава позициите на министър на вътрешните работи и на труда и социалната политика, както и няколко поста на зам.-министри.

  На заседание късно снощи ВМРО-ДПМНЕ гласуваха номинациите си: адвокатът и председател на правната комисия на партията Панче Тошковски е предложението им за министър на вътрешните работи, Гьоко Велковски – за министър на труда и социалната политика. Кандидатурите на партията за зам.-министри в министерствата за финанси, за информационно общество и администрацията, и за земеделие също бяха гласувани и одобрени. От опозиционната партия потвърдиха решението си, че ще гласуват с „въздържал се” в пленарната зала.

  И без гласовете на опозицията техническото правителство може да бъде гласувано, ако сегашното управляващо мнозинство от СДСМ и ДСИ го подкрепи.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.6/5 - (67 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  1. министрите от правителството. На днешното заседание се очаква да бъде прието решение за определяне на нов срок за предсрочни парламентарни избори.

   Днешното внесение на оставките на министрите е само началото на нов етап в политическата ситуация в страната. Определенето на нова дата за предсрочни избори ще даде възможност на населението да изрази своето мнение и да бъде тясно свързано с бъдещето на България. Сега е важно да се намери баланс между стабилността на управлението и организирането на новите избори, които да бъдат честни, прозрачни и позволяващи на всеки глас да бъде чут и приет под внимание. Надявам се, че това е шанс за промяна и напредък за нашата страна.

  коментарите са затворени.