More

  Lucid Motors губи 338 000 щ. долара от всеки произведен електрически автомобил

  Много от потенциалните „убийци на Tesla“ все още работят на загуба, но ако компанията на Илон Мъск в подобна позиция преди няколко години работеше в среда на ниска конкуренция, то сега цените на електромобилите са подложени на силен натиск от страна на същата Tesla. Основаната чрез отлив от последната компания Lucid Motors например губи 338 000 щ. долара от всеки произведен електромобил.

  Поне от такива изчисления се ръководят анализаторите на Bloomberg Intelligence, говорейки за икономиката на производството на Lucid Motors през тази година. Компанията все още се надява да произведе обещаните 10 000 електромобила до края на тази година, но неотдавна цената на акциите на Lucid Motors достигна исторически минимум, а от началото на годината е спаднала с 25%. През последните шест месеца прогнозите на анализаторите за финансовите резултати на компанията се влошиха с почти 50 %.

  За сравнение, конкретните загуби на компанията Rivian от пускането на електромобили, според оценката на специалистите на Bloomberg Intelligence, правят около 110 000 долара от всеки автомобил. Посоченият производител очаква да произведе 52 000 електромобила до края на тази година, но средната прогноза за приходите на Rivian, представена от анализаторите в бранша, се е подобрила с 5% през последните шест месеца. Акциите на Rivian спаднаха с 25% тази седмица, след като ръководството обяви намеренията си да набере още 1,5 млрд. долара под формата на емисия конвертируеми облигации.

  Докато Rivian се радва, наред с другото, на финансовата подкрепа на гиганта в интернет търговията Amazon, Lucid Motors трябва до голяма степен да разчита на възможностите на инвеститори от Саудитска Арабия. Последните проявяват интерес към организиране на производството на електрически автомобили от тази марка в родината си. Тези инвеститори вече са вложили 9 млрд. долара в капитала на Lucid, а неотдавна автомобилният производител получи разрешение да организира производството на електрически автомобили в специалната икономическа зона на Саудитска Арабия. След като излязоха на американската фондова борса през втората половина на 2021 г., Lucid и Rivian оттогава загубиха съответно 91% и 89% от капитализацията си. Капитализацията на Rivian сега е по-малко от 17 млрд. долара, а на Lucid Motors е ограничена до 11 млрд. долара.

  Въпреки че Lucid Motors очаква с течение на времето да разшири гамата си от модели с по-достъпни електромобили, сега тя е ограничена до премиум сектора, където обемите на продажбите не са толкова високи и конкуренцията е доста голяма. В същото време дружеството трябва да увеличи обема на продажбите, за да може да изплати сериозните инвестиции в организацията на масовото производство на електрически автомобили. Някои анализатори се опасяват, че Lucid ще трябва да прибегне до неизпълнение на дълговите си задължения. Според анализатори на Bloomberg Intelligence компанията понастоящем разполага с 5,2 млрд. долара парични резерви, но през следващата година ще трябва да направи разходи в размер на поне 7 млрд. долара.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  9 Comments

  1. тивите на компанията се очаква да се подобрят в бъдеще. Tesla се бори с проблемите си и старае да осъществи визията си за електрическите автомобили. Постоянно развитие и иновации са от съществено значение за успеха на Tesla и тази публикация ясно го подчертава. Може да има затруднения по пътя, но съм сигурен, че Tesla ще продължава да води в индустрията и да променя начина, по който поглеждаме към автомобилите.

  2. и, успява да постигне значителен ръст и печалба, това само потвърждава гениалността на Мъск като предприемач. Безспорно, Tesla е революционен играч на пазара на електромобили и заслужено привлича огромен интерес от страна на инвеститорите. Въпреки предизвикателствата и конкуренцията, компанията продължава да развива иновативни продукти и да разширява глобалното си присъствие, което я прави един от най-успешните брандове в сферата на електромобилите. Уверен съм, че Tesla ще продължи да се развива и да води пътя в напредъка на електромобилната индустрия.

  3. на загуба, днес може да се похвали с рекордни печалби. Подобни статистики се радват на внимание от страна на инвеститорите, което привлича нови капитали и допринася за развитието на компанията. Tesla продължава да се изявява като лидер в индустрията на електромобилите и със своите иновации въвежда революция в автомобилната индустрия. Илон Мъск успява да преодолее предизвикателствата и да превърне Tesla в успешен бизнес, който вече показва своя потенциал да изменя начина, по който пътуваме и използваме енергия.

  4. ва, можете да заложите, че има надежда за тях. Tesla има уникален подход към автомобилната индустрия, като се фокусира върху електромобилите и технологичното развитие. Въпреки предизвикателствата, които среща, компанията успява да се нарече един от лидерите в сферата. Не е изненадващо, че други компании предприемат опити да я изместят, но Tesla остава фокусирана и иновативна. Бъдещето ѝ изглежда светло и ние не можем да не бъдем впечатлени от нейните постижения.

  5. атеше, можеше би не би успяла да се превърне в една от водещите автомобилни компании в света. Няма съмнение, че конкуренцията винаги е добра и ще насърчи Tesla да бъде още по-иновативна и успешна. За настоящия момент обаче, тя остава лидер във висококачествените електромобили и неизменно привлича вниманието на пазара.

  6. зими, това няма да продължи дълго. Tesla има превъзходство в технологията и иновациите си, което я прави лидер в областта на електромобилите. Нещо повече, компанията също така предлага широка мрежа от зареждащи станции, което е огромно предимство. Не се съмнявам, че Tesla ще продължи да представлява силен играч на пазара и в бъдеще.

  7. да успее да се издигне, няма съмнение, че ще се справи и с тези предизвикателства. Тесла е революционна компания, която успява да промени начина, по който възприемаме автомобилната индустрия. Въпреки че все още има много критици и съмнения, успехът на Тесла не може да бъде пренебрегнат. Вярвам в потенциала на Илон Мъск и съм убеден, че Тесла ще продължи да преодолява пречките и да ни изненадва с новаторски и устойчиви решения.

  8. се превърна в гигант на автомобилната индустрия, със сигурност има шанс и за другите играчи. Видяхме същото развитие и с Apple, когато компанията беше на ръба на банкрутството, а днес е една от най-желаните и успешни технологични марки в света. Това показва, че нищо не е невъзможно и Tesla може да бъде само началото на една нова ера в автомобилната индустрия.

  9. в миналото, днес тя би била изгубила каквато и да било битка. Има все още много предизвикателства за Tesla, но успехът им досега е свидетелство за революционен подход и иновативност. Не можем да пренебрегнем факта, че Мъск и неговия екип са успели да променят начина, по който гледаме на електромобилите и да ги превърнат в желан продукт от множество хора.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here