Лекарският съюз поиска оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов. Заместник-председателят на съсловната организация – д-р Николай Брънзалов, каза, че исканата оставка е заради лекарствената политика, водена през последните месеци и заради липса на яснота за пътя на лекарствата – от внасянето им в България до получаването им от пациента в аптеките.

В искането на оставката на проф. Гетов няма никакъв политически привкус, подчерта д-р Брънзалов. 

От 2019 г. има европейска директива, според която всяка опаковка на лекарство има уникален номер и тя трябва да бъде проследима от момента на произвеждането на медикамента. Сега от лекарите се изисква всичко да бъде електронно, а за всичко останало или няма информация, или няма контрол, допълни той, предаде БТА.

По думите на Брънзалов в момента 70 на сто от лекарите не могат да изпълняват професията си в пълния ѝ размер, защото не могат безпроблемно да изписват антибиотици и да лекуват пациентите си. 

Ние подкрепяме дигитализацията и въвеждането на е-рецепта, но нейният път, докато пациентът си получи лекарството, да бъде осветлен, а до момента това не е така, допълни той. По думите му за 30 хиляди от изписаните електронни рецепти от средата до края на октомври в Националната здравноинформационна система (НЗИС) не е отбелязано дали пациентът си е взел лекарствата, какво се е случило с тези медикаменти или дали пациентът ще отиде в още няколко аптеки, за да си ги купи. Липсва система за контрол, посочи още лекарят. Д-р Брънзалов припомни, че през последните две години, в които може да се изписват е-рецепти, са изписани над 44 хиляди, но само за хиляда от тях в НЗИС е отбелязано, че са изпълнени. По думите 10 на сто от аптеките не вписват данни в НЗИС.

От Българския лекарски съюз в четвъртък отново настояха да се върне възможността за изписване на антибиотици и на хартиена рецепта, посочвайки, че в страните от ЕС съществуват и двете възможности. Само в Естония не се използва хартиената рецепта, каза д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация. През последните две седмици в централата на съсловната организация постъпват становища от голяма част от регионалните лекарски колегии, с които те подкрепят възстановяването на възможността за изписване на хартиена рецепта. 

По време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, състояло се на 23 октомври, председателят на комисията – проф. Костадин Ангелов, посочи, че най-големият проблем, който се очертава, е невъзможността да се виждат наличностите на лекарствата и предложи на следващо заседание евентуално да се възложи на „Информационно обслужване“ АД да разработят национален виртуален аптечен склад.

 

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg