More

  Кулата от която звучи мелодията на „Неразделни“

  Град Трявна се намира в Централна Северна България, разположен е в  северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненската река. Градът е един очарователен възрожденски град, който има много какво да предложи на посетилите го.  Сочен още за градът на миналото, на занаятчийството и дърворезбата. В град Трявна е съхранен единственият възрожденски архитектурен ансамбъл – площад, носещ името Капитан дядо Никола.

  На този площад освен останалите значителни обществени сгради – паметници, се намира и Часовниковата кула. Тя е построена през 1814 г., а механизмът и е от 1815 г. Според легендата, за да получат разрешение за строежа на кулата, тревненските жени е трябвало да се откажат от своите традиционни накити за глава – сокай. В архитектурно отношение отделните части на кулата са изградени в хармонични пропорции.

  original

  Камбаната е релефно изписана от габровските майстори Кънчо и Генчо Радославови през 1815 год. По–късно, през 1971 год., към часовниковия механизъм е прикачен магнетофон, който в 22.00 часа след последния десети звън на камбаната, автоматично се включва и от кулата започва да се разнася мелодията на песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков. 

  С това тя става химн на града. Часовниковата кула е сред най–ценните архитектурни паметници на нашата история. Кулата била построена с помощта на местното население и от местни майстори, имената на които са неизвестни. Общата височина на кулата е 21.15м. Състои се от три части: паралелипипедна основа с квадратно сечение, градена от камъни, изравнявани със сантрачи.

  original

  Средната част е осмостен, завършва с малка стряха, покрита с ламарина. Тази част неколкократно е променяла вида си – зидана е и първоначално била измазана отвън и варосана. През1891г. Иван Халачев от с.Бахреци я покрил с дъсчена обшивка, която се запазила с естествен потъмнял цвят на дървото до 1908г.

  Тогава била боядисана с кафява боя, а през 1926г. пребоядисана със зелена.Този цвят се оказал крайно неудачен за кулата, но едва през 1966г., когато и бил извършен основен ремонт, кулата възстановила вида си от 1814г.

  В средната част на кулата е монтиран и часовниковият механизъм, който първоначално бил само с камбана,без циферблат и стрелки.Изработен бил през 1815г. от габровските майстори Къню и Геню Радославови от Габрово.

  Горната част на кулата е също осмостенна, изработена от дърво, покрита със заострен покрив.Тук се намира камбаната на часовника, на която е запазен надписът за направата на механизма през 1815г.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. Тази публикация е изключително интересна и полезна. Информацията е представена ясно и лесно разбираема. Много ми харесва начина, по който авторът обяснява темата и представя аргументи. Освен това, статията е добре изследвана и подкрепена със съответни източници. Препоръчвам на всички да я прочетат!

  2. планинския район на Стара планина. Трявна е известна със своите красиви възрожденски къщи, които запазват архитектурното наследство на региона. Градът притежава богато културно-историческо наследство и е вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тази публикация дава отлична представа за красотата на Трявна и нейните забележителности.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here