More

  Ковачевски подскочи, люта закана към България

  Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е реагирал пред Европейската комисия за въведените от България такси за транзита на руски газ през газопровода, който е единственият начин за доставка на газ в страната, съобщават агенция Макфакс и телевизионният Канал 5, предава БТА

  Според Ковачевски тази такса не трябва да се въвежда, защото „целият капацитет от газ, който влиза в Северна Македония, е даден от България на „Газпром“, което означава, че такава такса ще доведе до поскъпване на тока и парното с 20 процента”.

  „Затова поискахме да бъде освободен капацитет, за да може страната да си набавя газ от други източници. Водят се разговори на ниво ЕС и със съответното министерство в България. През миналата година успяхме с ЕС и България да освободим капацитет за газ, който не е собственост на „Газпром” и се надявам, че и тази година ще успеем да до направим”, каза Ковачевски след отбелязването на Деня на осигуряването, който се отбелязва днес в страната. 

  Ковачевски посочи, че е обсъдил темата и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, по време на посещението й в Скопие преди дни. Според него въведената такса „няма нищо общо с пазарните принципи и директивите на ЕС и ако трябва Северна Македония ще реагира пред международните съдилища”.

  Министърът на енергетиката на Северна Македония Крешник Бектеши също обяви, че ако  извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен през българска територия бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от Европейския съюз.. 

  От 13 октомври България въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лв./мВтч., като целта е за „Газпром“ да бъде по-неизгодно да доставя газ през България.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Съдът е институция, която е от съществено значение за правовата система на нашата държава. Той има задачата да гарантира честността и справедливостта на съдебния процес, като прилага законите и решава спорове между граждани. Важно е да имаме доверие в работата на съдебната система, за да бъде осигурена сигурността и правата на всички граждани.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here