18.8 C
София
More

  Колко изхарчихме преди и по време на празниците

  Около 2 милиарда лева сме похарчили преди и по време на коледно-новогодишните празници. Това показват данни на Националния статистически институт. Най-много плащания са извършени в периода от 18 до 31 декември, предимно в големите градове в страната, предаде БНТ.

  За подаръци, продукти за трапезата, куверти за ресторанти и ваучери за пътувания. Това са основните неща, за които повечето български семейства са отделили голяма част от бюджета си в последния месец от миналата година.

  „Това, което ми показаха числата е, че разликата между разходи и приходите средно за жителите на нашата република е около 450 лева“, обясни доц. Елена Ставрова – икономист.

  Между 200 и 600 лева са отделили за празниците част от жителите на Благоевград. Въпреки многото поводи обаче, е имало и лишения.

  Ангел Стоянов: „Не съм изчислявал сумата, която съм похарчил, но всяка година се харчат достатъчно пари, лишихме се от почивка, предпочетохме да си останем вкъщи.“

  Александър Митрев: „Между 200 и 300 лева – декември месец си е време, в което се поднасят подаръци.“

  Доходоносен декември за ресторантьорите и по-слаб в сравнение с отминали години за собственици на малки хранителни магазини в Благоевград, отчитат от бизнеса.

  „Българинът е свикнал така да се каже да се отпуска и особено за празниците всеки държи да има няколко такива вечери“, каза Васил Димитров – собственик на верига ресторанти в Благоевград.

  Заради много именни дни през януари, бизнесът в Благоевград и в момента отчита добри печалби. Най-слаб обаче за всички сектори е месец февруари, когато част от българите започват да планират и летните си почивки.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.4/5 - (55 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  коментарите са затворени.