More

  Коцев: Варна има бюджет от почти един милиард лева, но се усеща като един милион

  Бюджетът е инвестиционен инструмент. Инвестираш пари в определени политики, за да предизвикаш растеж. И насочваш другата част към базовите дейности, без които една община не може. Кметът подготвя бюджета и го предлага на Общинския съвет за гласуване. Буквално дни след изборите трябва да започне работата по Бюджет 2024. Ние сме готови и вече действаме.

  Това заяви Благомир Коцев, кандидат за кмет на Варна от ПП-ДБ, за бюджета на Варна.

  Ето и цялата позиция на Благомир Коцев:

  КОЛКО ПАРИ ИМА В БЮДЖЕТА НА ВАРНА

  Варна има рекорден бюджет за 2023 година – над 791 милиона лева. Пари във Варна има. И то два пъти повече от преди пет години. Защо тогава не ги усещаме и градът върви надолу? Защото се разхищават. Не се насочват правилно. Харчат се в корупционна мъгла. Контрол липсва.

  ВСЕКИ ТРЕТИ ЛЕВ – ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДА. НО „РЕСТОТО“ ПРЕЧИ

  265 милиона лева – над 30% от парите – са за капиталови разходи – за обновяване на училища, детски градини, здравни заведения, улици и общински пътища, градска среда. Всички варненци виждат има ли ги. Знае се и за количествено-стойностните сметки, които се правят на завишени цени, за да остане за „ресто“. Няма да спра поддръжката и ремонтите, разбира се. Просто те ще спрат да са кранче за източване на парите ви. Ще се направи ревизия на разходите и строг контрол на бъдещите, чак до дребните детайли.

  90% ОТ ПАРИТЕ ЗА ОБНОВЯВАНЕ ОТИВАТ ЗА РЕМОНТИ

  В момента 90 % от горните капиталови разходи отиват за ремонти. Като че ли Варна е само асфалт. Варна трябва да строи, но да строи ясли, градини, училищни и културни сгради, социална инфраструктура. Ще разчитам на добросъвестните строители за реалистично остойностяване, за да се спре източването. Парите са за варненци, не за нечии джобове.  

  МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ

  Местните данъци и такси няма да се променят. Ще увеличим неданъчните приходи още през първата година. Но не чрез разпродажба на общинска собственост, на която ще сложа мораториум. А чрез строг контрол на всички предприятия, управляващи общинска собственост. 45 милиона лева приходи от цялата общинска собственост са крайно недостатъчни.

  ЗАЕМИТЕ ТЕЖАТ НА ДЕЦАТА НИ

  Тази година дълговете на Варна ще надминат 150 милиона лева. Кметът Портних превърна Варна във втората най-задлъжняла община в България. Влезе ли Варна в дългова спирала, тежестта остава на поколенията след нас, затова делът на заемите в приходната част на бюджета трябва да се намали.

  45 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА БОКЛУК. И Е МРЪСНО

  45 милиона лева за чистота има Варна тази година и трябва да стигнат. Ако иска да продължи да е партньор на Община Варна, фирмата за сметоизвозване трябва да осигури услуга с безкомпромисно качество.

  ЗЕЛЕНА ВАРНА. НАД 5 МЛН. ЛВ. ЗА НОВИ ПАРКОВЕ ИМА

  Зелена Варна струва около 5.5 млн. лв. Вместо декорации на висока цена Варна трябва да има нови паркове във всеки квартал, трайни насаждения и зелени пояси.

  ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

  Само през последната година бюджетът на Варна за социални дейности е нараснал почти двойно от 26 млн. лв. на 46 млн. лева – очевидно е колко нелепи са твърденията на досегашния кмет, че Варна била дискриминирана от правителството. 40% от общия бюджет на Варна идва от правителството като делегиран бюджет. Предвиждам общината Варна да намери ресурс да инициира първата в страната програма за фокусирана подкрепа за самотните майки. Те отглеждат децата на Варна, които не трябва да растат в бедност поради раздялата на родителите им.

  ЗАЩО КУЛТУРАТА Е В ЪГЪЛА?

  Бюджетът на Варна за култура е двойно по-малък от пловдивския, например (15 срещу 30 милиона), и не включва почти никакви капиталови разходи за нова културна инфраструктура. В бюджета ще бъдат заделени средства за безплатни за децата посещения в музеи, галерии и културни събития.

  ВСЕКИ ТРЕТИ ЛЕВ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

  Благодарение на делегираните бюджети, разходите за образование имат дял от близо 1/3 в бюджета на общината – 240 млн. лв. Срещу това трябва да има качествено образование. А това значи и учители, и родители, и ученици да получават предимства и качество от системата. Ще насочим повече средства за допълнителна квалификация на учителите. Сегашните 15 милиона лева годишно за материална база не стигат за детски градини и училища с модерно оборудване. Затова перото трябва да се преосмисли.

  ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ – ИНВЕСТИЦИИ, ТУРИЗЪМ, ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА

  Бюджетът е инвестиционен инструмент за икономическия растеж на Варна и за по-високи доходи на варненци. Затова ще преосновем звеното за инвестиционна политика. То ще изработи инвестиционен паспорт на общината за привличане на средства за рестарт на растежа на града ни. Ще се заема лично с развитието на туризма във Варна, защото и пари има – около 7 млн. лв.  Къде са резултатите обаче?

  Ще работя за привличане на ресурс за нова индустриална зона. Не може Варна да няма модерна индустриална зона. Пари за това в държавата влизат. Ще ги вкарам в икономиката на Варна. Градът ще е богат, с по-заможни от преди и по-удовлетворени хора. И така бюджетът от близо 1 милиард лева няма да се усеща като под един милион. И няма да се питат варненци къде са парите.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. роятно очакваме Кметът да представи плановете си за инвестиции и развитие на общината през следващите години. Важно е да се насочат средства в сектори, които са от съществено значение за устойчивото развитие на общността. Така ще се осигури добър растеж и напредък за всички.

  2. Интересен и информативен коментар за бюджета като инвестиционен инструмент. Важно е да се инвестира в политики, които ще доведат до икономически растеж. Също така е необходимо да се осигурят средства за базовите дейности на общината. Впечатляващо е, че кметът вече работи по бюджета за 2024 година.

  3. Бюджетът е от съществено значение за развитието на общността, като инвестиционен инструмент. Той трябва да се насочи към политики, които ще допринесат за растежа и да отдели средства за основните дейности на общината. Важно е да има съгласие и действия, които да започнат незабавно след изборите, за да се осигури успешното изпълнение на бюджета за 2024 година.

  4. кмет на Община София, в интервю за местния вестник „Столична новина“. Той подчерта, че бюджетът е инструмент, който не само осигурява финансиране за основните дейности на общината, но и подпомага и стимулира икономическия растеж чрез инвестиции в различни проекти и политики. Има сигурност, че Общинският съвет ще гласува бюджета, който Коцев ще представи, дори буквално дни след изборите. Това демонстрира готовността и ангажираността на кмета и неговия екип към работата по разработването и изпълнението на бюджета за следващата година.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here