More

  Къде греши Борисов? Човек на Радев даде обяснение

  Снощи президентът Румен Радев обяви, че няма да дава свои министри от служебното правителство за евентуален експертен кабинет, съставен с мандата на ГЕРБ, както поиска Бойко Борисов, или която и да е друга формация в предстоящия да бъде свикан нов парламент. Според наблюдател, близък до президента, Радев е категоричен по въпроса, че няма да бабува на този процес, както са правили други държавни глави в миналото.

  Проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и доскорошен председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев, изрази в интервю за БНТ съмнение относно желанието на основните политически сили да управляват в тежката ситуация, в която се намираме в момента.

  „За да се състави правителство, трябва много голяма смелост, готовност да се поеме риск, защото това би било много рисковано политически и изисква и политическо майсторство, защото има много неща, които да се изпипат. И всичко това, ако допуснем, че основните участници в процеса имат желание да управляват – нещо, в което не съм сигурен“, изтъкна той.

  Според проф. Маринов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави нереалистични предложения, протягайки ръка към ПП-ДБ и президента Румен Радев.

  „Борисов не само е опитен политик, той е и хитър политик и човек, който умело използва инструментариума на интригите, което не го казвам с лошо – това също е част от инструментариума в политиката. Той предлага неща, които много добре знае, че няма да се случат и затова ги предлага с такава щедрост, включително и към ПП-ДБ. Президентът не предлага министри. Той назначава свое служебно правителство, провежда консултации и връчва мандати. Той не участва и няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както назад в годините правиха някои президенти“, посочи Маринов.

  Той изтъкна, че няма как преговорите за правителство да се разделят от преговорите за политики – нито е реалистично първо да се преговаря за кабинет, а после за политики, каквото е предложението на ГЕРБ, нито да се преговаря за политики, но не и за правителство, каквато е позицията на ПП.

  Маринов не очаква ГЕРБ да предложи Бойко Борисов за министър-председател. Очаква неутрален кабинет, подобен на проектоправителството „Габровски“. Самият факт, че Борисов ще води преговорите, обаче, поставя в неудобна ситуация „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са заявявали, че отказват да работят с личността му.

  Александър Маринов вижда напрежение в новата коалиция ПП-ДБ. „Ситуацията с „Демократична България“ е неясна, не бих искал да гадая. Изглеждат правдоподобни две обстоятелства – напрежение със сигурност има, резултатите не оправдаха очакванията, а преференциите доста пренаредиха листите, което е риск, особено за нова коалиция.

  Имам чувството, че вече има едно закъсняло замисляне какви ще са последиците за двете партии от тази коалиция. Имам чувството, че сега има опасения по-нататък как ще се развият нещата. Защото не можем да отречем, че позицията на „Продължаваме промяната“ е 100-процентов израз на най-радикалната част от техните избиратели. Вероятно има и друга част от избирателите, които разсъждават иначе. Сега „Демократична България“ си задава въпроса дали няма опасност да я претопят в тази бъдеща коалиция, да излезе колебаещата се част, склонна на недопустими компромиси. От друга страна, те си дават много добре сметка, че който се е съюзил с ГЕРБ, е загинал“, каза той.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Коментар: Проф. Маринов изразява съмнения относно желанието на основните политически сили да управляват в настоящата политическа криза. Той смята, че за съставянето на правителство е необходима голяма смелост и политическо майсторство, които не е сигурен дали присъстват при основните участници в процеса. Той също така обвинява лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в предлагането на нереалистични предложения, които знае, че няма да се случат с цел да управлява политическата ситуация в своя полза.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here