More

  Капаните за бизнеса! Ето я най-голямата опасност

  Зловредният софтуер и фишингът се оказват най-опасни за бизнеса – това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията в България, Нидерландия и Испания, проведено сред 1 200 компании, съобщи БНР.

  Това стана ясно по време на форум, посветен на киберсигурността, специалисти предупредиха, че има опасност и от ползването на изкуствен интелект. 

  От ГДБОП отправиха предупреждение, че  има нова тенденция при кибер измамите – да получите писмо от шефа, за да си смените банковата сметка. Николай Неделчев, началник на сектор „Финансови измами“ към отдел „Кибератаки и финансови измами“ в ГДБОП- МВР, обясни два от новите елементи при фишинг измамите.  

  „Използва се публично достъпна информация за изпълнителните директори, за счетоводителя на компанията. Имейлът изглежда все едно, че е изпратен от изпълнителния директор. Нарежда се да се изпратят спешно пари във връзка с нова и тайна сделка, от която компанията ще спечели много. Парите постъпват по сметката на финансово муле“.

  По думите му при този тип измама не е необходимо да има някакъв достъп – използва се изцяло публична информация.

  Нов вариант на тази измама за България е, че се изпращат имейли от името на определени служители, които приканват да им бъде превеждана заплатата по нова банкова сметка, посочи още той.

  Той обясни, че за да се предотврати този тип измами, когато става въпрос за превод на пари, трябва информацията да се потвърждава по два независими канала.

  Оказа се, че няма данни за това на какви атаки са подложени бизнесите. Една от причините е, че бизнесът не вярва, че институциите могат да помогнат. Второ – частните компании докладват, че са се справили със свои сили с киберинциденти. И трето – счели са инцидента за твърде тривиален. 

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  6 Comments

  1. Съдържанието на пу е превъзходно! Гъвкавостта му в печене и готвене е ненадмината, а вкусът му е толкова ароматен. Изключително обичам да приготвям пълнени пулчета, защото те са невероятно сочни и вкусни. Пу е идеалното ястие за специални поводи или просто за удоволствие в ежедневието. Всеобщата му популярност не е случайна – той просто ни кара да се влюбим в него!

  2. щателни приложения и услуги, които съдържат вредоносен код или могат да излагат информацията на компаниите на риск.

   Изследването показва, че за предприятията е от ключово значение да внедрят мерки за защита срещу зловреден софтуер и фишинг атаки. Тези видове кибер заплахи могат да нанесат сериозни щети както на финансовото състояние на фирмата, така и на нейната репутация.

  3. Това проучване на Центъра за изследване на демокрацията е много важно, показвайки ни кои са най-опасните заплахи за бизнеса. За съжаление, зловредният софтуер и фишингът имат тежки последици и трябва да бъдат внимателно обезопасени. От друга страна, предупреждението за опасността и от изкуствения интелект не трябва да бъде пренебрегнато. Трябва да сме внимателни и добре подготвени за всички възможни заплахи, които може да постигне технологичният напредък.

  4. Всеки трябва да бъде наясно, че зловредният софтуер и фишингът могат да представляват голяма заплаха за бизнеса. Проучването на Центъра за изследване на демокрацията в България, Нидерландия и Испания отбелязва тази тенденция. Фактът, че изкуствният интелект също представлява риск, е още едно предизвикателство. Очевидно е, че трябва да положим всички усилия, за да подобрим киберсигурността и да се предпазим от тези заплахи. Важно е още повече в наши дни, когато компютризацията и цифровизацията продължават да проникват във всички сфери на бизнеса.

  5. забелязваме изключително важната тема, която се разглежда в тази публикация. Злоупотребата на зловреден софтуер и измамите с фишинга оказват се най-голяма заплаха за бизнеса. Проучването, което споменавате, ни дава представа за разпространеността на тези проблеми. Освен това, интересно е да видим, че и изкуственият интелект може да представлява риск за киберсигурността. Предупреждението на ГДБОП относно новата тенденция в кибер измамите е също много важно да бъде отчетено. Необходимо е да бъдем внимателни и информирани, за да се предпазим от тези заплахи.

  6. началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, призова да се внимава изключително много при подобни ситуации, тъй като те могат да се окажат измама. Още един интересен факт е, че със заплащането на откупи киберпрестъпниците се обогатяват с огромни суми пари, заради което трябва да бъдем особено внимателни в интернет пространството.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here