18.8 C
София
More

  Изненада! Японски апарат кацна успешно на Луната

  Соларният панел на японския лунен модул SLIM е спрял да произвежда електроенергия след кацането на Луната – батерията, която захранва работата на бордовите системи не може да се зарежда. Това съобщи Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

  По-рано по време на прякото предаване JAXA съобщи, че SLIM се е прилунил успешно, но беше отбелязано, че състоянието на апарата се уточнява. След продължила два часа проверка агенцията заяви, че генераторите не работят. Това означава, че SLIM ще разчита изцяло на батерията си и ако неизправността не се отстрани, мисията ще приключи скоропостижно, пише „Труд“.

  Самото кацане бе извършено на склона на  кратера Шиоли на видимата страна на Луната в събота в 00:20 ч. токийско време. Основната задача на японския модул, разработен от Mitsubishi Heavy Industries (MHI) съвместно с JAXA, беше да се отработи технологията за високоточно кацане на апарати на разстояние до 100 метра от планираната точка на повърхността на Луната, която бе извършена успешно. По време на спускането бяха изследвани и кратерите и топографията на земния спътник.

  Мисията SLIM е планирана за получаване на данни за количеството химични елементи в лунната почва. Космическият апарат е оборудван с няколко камери. Освен това той достави на Луната двойка лунни превозни средства, които бяха проектирани да работят в продължение на две седмици.

  Японският модул беше изстрелян на 7 септември 2023 г. с помощта на ракетата H-2A на Mitsubishi Heavy Industries (MHI) заедно с мисията XRISM – рентгенов телескоп, предназначен за изучаване на космоса с чрез рентгенови изображения и спектроскопия.

  В резултат на успешната мисия SLIM Япония стана петата държава след Русия, САЩ, Китай и Индия, която прилуни свой космически апарат на повърхността на Луната. Предишната лунна мисия на Токио беше неуспешна – през април миналата година японският апарат за кацане Hakuto-R се разби при опит за кацане на лунната повърхност.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.6/5 - (57 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  1. ричество след няколко месеца работа. Това съобщават представители на японската космическа агенция JAXA. Причината за спирането на производството на енергия варира от авария или неизправност на панела до липса на дългосрочни решения за бъдещото енергийно снабдяване на модула. Това е голямо предизвикателство за активностите по изследване на Луната и разработването на съответните технологии. Необходими са последователни и устойчиви решения, които ще осигурят непрекъснато енергийно снабдяване на модулите в бъдеще.

  коментарите са затворени.