18.8 C
София
More

  Исторически избор в Северна Македония. Новият премиер

  Македонският парламент избра Талат Джафери за премиер на страната. Той ще ръководи техническото правителство на РСМ до провеждането на изборите на 8-ми май, предаде БГНЕС.

  Талат Джафери е първият министър-председател на страната от албански етнически произход.

  Кабинетът на Джафери бе избран със 65 гласа „за“, трима бяха против. В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. В програмата на Талат Джафери е записано, че основна цел на кабинета ще бъде да „бъдат организирани свободни, честни и демократични избори на 24-ти април и на 8-ми май, както и да продължи започналите предприсъединителни преговори с ЕС и ускоряване на евроинтеграцията.“

  В кабинета на Джафери първи вицепремиер, съгласно споразумението между СДСМ и „Демократическия съюз за интеграция“ (ДСИ), ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси. Артан Груби, който досега заемаше позиция първи вицепремиер, ще бъде министър на политическата система и ще отговаря за отношенията между различните общности.

  ВМРО-ДПМНЕ заема постовете в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика и допълнителни заместник-позиции в министерствата на финансите, на информационното общество и администрацията и на земеделието.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.8/5 - (53 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  коментарите са затворени.