18.8 C
София
More

  Истина? Путин даде таен знак на САЩ

  Владимир Путин проверява дали САЩ са готови да започнат преговори за прекратяване на руската война в Украйна. Според двама души, близки до Кремъл, той е отправил запитване към САЩ по косвени канали, за да даде знак, че е отворен за дискусия, включително потенциално за бъдещите договорености за сигурността на Украйна.

  Представители на САЩ твърдят, че не са запознати с предполагаемите увертюри, които може би представляват тест и не виждат признаци, че руският президент има сериозни намерения да търси начин за прекратяване на сраженията, които са в смъртоносна безизходица, докато войната навлиза в трета година.

  „Не сме запознати с описаните промени в позицията на Русия“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън. 

  „Украйна сама ще реши дали, кога и как да преговаря с Русия“, каза още Уотсън, предаде bloombergtv.bg.

  Намеците за руска готовност за преговори – дори да са неискрени – могат да допринесат за насаждане на разделение сред съюзниците на Украйна, да изолират Киев и да подкопаят усилията на президента Володимир Зеленски да спечели подкрепа за собствената си мирна формула, която призовава за пълно изтегляне на Русия.

  Близките до Кремъл, които помолиха да не бъдат назовавани заради поверителния характер на разговорите са и са заявили, че сигналите са били предадени на висши американски служители миналия месец чрез посредник, когото отказаха да назоват. Според тях Путин може да е склонен да обмисли възможността да се откаже от настояването си за неутрален статут на Украйна и дори в крайна сметка да се откаже от противопоставянето на евентуално членство в НАТО – заплахата от което беше основното руско оправдание за инвазията.

  Това обаче ще стане на цена, която Киев категорично отхвърля – приемане на контрола на Кремъл върху територията, която е окупирана от руснаците през последните години, което сега се равнява на около 18% от Украйна, включително земи, завзети след началото на инвазията преди две години.

  „Президентът Путин неведнъж е заявявал, че Русия е била, е и ще продължи да бъде отворена за преговори за Украйна“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос на Bloomberg News. 

  „Ние сме решени да постигнем целите си. И бихме предпочели да я завършим с дипломатически средства. Ако това не стане, военната операция ще продължи, докато не постигнем целите си“, допълни Песков.

  Той не коментира готовността на Русия да се откаже от противопоставянето си на членството на Украйна в НАТО. В петък Песков заяви пред руските държавни информационни служби, че това „не е вярно“.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.8/5 - (63 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  1. Iнтересно е да видим, че Владимир Путин се интересува от възможността за прекратяване на войната в Украйна и е готов да започне преговори със САЩ. Въпреки това, представителите на САЩ изглежда не са информирани за тези увертюри и не виждат сериоз

  коментарите са затворени.