More

  Идва пожар с парите! Тежко предупреждение

  Икономистът Кузман Илиев заговори за апокалипсис с парите. Той прогнозира в Бургас кой ще бъде засегнат най-много. 

  „Задава се ситуация, в която ще наблюдаваме сериозни процеси в пазара на труда. Считам, че безработицата ще се увеличи, което в някаква степен ще се отрази негативно и върху кредитите“, каза икономистът и финансов анализатор. Той е и основател на организацията „България може сама“, съобщава БЛИЦ.

  Причината за това, стана известно от думите му, се крие във все по-отчетливите процеси в световната икономика, в които приходите се свиват, а разходите се увеличават.

  У нас това ще доведе след себе си две неща – свиване на разходите за заплати или съкращаване на работници, посочи Илиев по време на деветата Национална конференция на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

  „Ако човек се депресира и започне да си мисли, че никой не мисли за него, никой не му звъни за рождения ден, нека пробва да не си плати вноската по ипотечния кредит например. Тогава рязко ще разбере, че някой много се интересува от него“, добави той.

  „Натам вървим – към малко по-сложно време. Изключително неестествена и ненормална е ситуацията, която наблюдаваме в Съединените американски щати. Там лихвата по ипотечния заем е 7,5 на сто – рекорден исторически връх по лихвите, а в България те са под 3 на сто. Това е много характерно за страна, която се намира в периферията на някакъв кръг. В нашия случай това е еврозоната. Центърът винаги експлоатира периферията – това може да се нарече, ако щете, валутен империализъм, но аз използвам собствен термин „кръводарителска икономика“, каза Илиев, цитиран от Pariteni.bg.

  Когато си в периферията, инфлацията винаги е по-висока, при теб процесите винаги идват по-бавничко, но удрят по-тежичко, коментира той, като даде пример с лихвените равнища, които Европейската централна банка повишава, но това не се усеща у нас. 

  Той допълни, че тези процеси ще засегнат и България – лихвите ще се повишат на фона на намаляващия разполагаем доход. 

  „Това ще се усети при онези, които днес имат някой и друг лизинг, ипотечен кредит, вземат 5000-6000 лева заплата, работят много, но в един момент ще се окаже, че месечна вноска по заема се е покачила със 150-200 лева и сметката няма да излезе.

   В САЩ се случва това и прави впечатление, че започват да се използват спестяванията и кредитните карти „бумтят“, тоест, буферите се изяждат. Според мен и българите в момента имат едни буфери и държат парите си на депозити, защото няма в какво да ги инвестират“, каза още Илиев.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. жданията за работни места и затруднения при получаването на кредити. В ситуацията на нарастваща безработица, хората ще имат по-малко възможности за придобиване на доходи и съответно за изплащане на кредити. Това може да доведе до увеличаване на дълговете и проблеми със задържане на имущество. Информацията, която икономистът споделя, е от голям интерес и ни показва, че финан

  2. Виждам, че статията обсъжда икономиста Кузман и неговата работа. Интересно ми е да науча повече за неговите възгледи и принос към икономическата наука.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here