Въздушната маса над Балканите през следващите дни ще се определя от серия атмосферни смущения преминаващи над Централна и Източна Европа. Вятърът ще се задържи от запад-северозапад и с него ще прониква по-хладен въздух.

Времето ще е с разкъсана висока облачност. Най-топло ще е в сряда. Температурите ще се повишат и ще са с почти летни стойности. След сряда се очаква промяна на времето и нов студен атмосферен фронт. Нов сигнал за по-студено време се очаква към края на седмицата, като страната ни ще попада под по-студена въздушна маса и вероятността за валежи от сняг над района на София и Предбалкана е по-висока, пише „Метео Балканс“.

През деня във вторник облачността ще се разкъса и ще намалее до слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили. Дневните температури чувствително ще се повишат. Очакваните максимални ще са между 23-25°С. След обяд от запад облачността ще се увеличи, но валежи са малко вероятни. 

Коренна промяна на времето се очаква от сряда, когато предстоят нови валежи от дъжд и по-трайно понижение на температурите. През деня облачността ще се увеличи и на изолирани места, предимно над планинските райони от Западна и Централна България ще превали дъжд. Ще има условия и за значителни валежи към края на деня над Южна България, като на места в следобедните часове ще са съпроводени и от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него температурите ще се понижават. Преди понижението температурите ще са високи и над Централна България се очакват стойности между 24-29°С. С ориентиране и усилване на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават.

В четвъртък, облачността от запад ще се разкъса и ще намалее, а вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между 4°С и 10°С, а максималните – между 15°С и 18°С.

Отново хубаво време се очаква в петък. Ще бъде предимно слънчево. Сутринта ще е доста хладно с температури между 3°С и 8°С. Очакваните  максималните – между 11°С и 17°С. Промяна на времето се очаква в събота. Тогава облачността ще се увеличи. Очакват се нови значителни валежи, а седмицата ще завърши и с по-студено време.

 

Вижте всички актуални новини от StandartNews.bg