18.8 C
София
More

  Харизанов посочи иде ли край на кариерата на Десислава Атанасова

  Политическата кариера на Десислава Атанасова не е приключила след избирането й за конституционен съдия, смята политологът Георги Харизанов.

  Историята показва, че подобен избор не е непременно край на политическата кариера, има примери и за ярка политическа кариера и след такъв мандат, обясни Харизанов пред бТВ.

  Той призова изборът на Атанасова за конституционен съдия да не се разглежда като нейно пенсиониране.

  Не е прецедент и хора с всякаква политическа биография са ставали членове на Конституционния съд много преди Атанасова, и не виждам проблем такива хора да стават съдии от парламентарната квота, каза Харизанов.

  Ако Конституционният съд определи като противоконституционен избора на двамата съдии, това ще означава, че те не са били никога избирани, смята обаче юристът и бивш депутат Петър Славов.

  Ако междувременно участват във вземането на решения по ключови дела, възниква въпрос по решенията им. Правните последици няма да се отразят веднага, но може да са много тежки, предупреди той.

  Според него било редно първо КС да се произнесе по двете жалби, а след това да се проведе клетвата.

  Той определи като противоконституционно решението за записване на 9-годишен мандат за новите съдии, след като те довършват започнати вече мандати. А изслушването на двамата кандидати в парламента било проформа.

  Въпросът не е да се хареса на някого процедурата или кандидатите, но те трябваше да убедят хората, че има и обществен консенсус, не бяха питани и поканени всички граждански организации, допълни Славов.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.6/5 - (55 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  коментарите са затворени.