More

  Голяма новина за заплатите. Асен Василев развърза кесията

  От правителството имат намерение да заложат реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация, съобщи БНР.

  Това е бил акцентът на работната среща премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите днес.

  Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов съобщи, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

  За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира Манолов с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни.

  По думите му тези администрации, в които не са били извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. „Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано“, уточни президентът на КТ „Подкрепа“.

  Намеренията са още при формирането на бюджетите в отделните структури да участват и представители на синдикатите, които да представят своите виждания и искания.

  Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

  Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство – то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

  Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here