More

  Германия търси хиляди шофьори. Вижте какви заплати дават

  Германия изпитва остър недостиг на шофьори в обществения транспорт. През 2022 година близо половината от транспортните компании в страната са ограничили временно дейността си поради липса на шофьори на автобуси и трамваи, предават световните агенции.

  До 2030 само броят на незаетите в страната работни места за шофьори на автобуси ще е близо 87 000, става ясно от данни на Съюза на германските фирми за обществен транспорт VDV, цитирани от АРД. 

  В момента недостигът е около 8000

  Анкетираните транспортни компании смятат, че до 2030 година ще трябва да увеличат броя на своите служители с около 20%, за да могат да поддържат и разширят автобусните и железопътните услуги. А VDV предвижда дори и по-сериозен ръст в нуждата от нови работни места в сектора. За 48% от компаниите от бранша запълването на свободните позиции за шофьори в момента е най-голямото предизвикателство, следвано от липсата на персонал за търговски и технически постове във фирмите.

  Какви заплати получават шофьорите на автобуси?

  Според портала за информации относно професиите в публичния сектор www.oeffentlichen-dienst.de, средната заплата на шофьорите на автобуси в Германия е 3039 евро бруто на месец.

  Около 25% от шофьорите обаче получават по-малко – средно 2708 евро

  А други 25% повече – средно 3368 евро месечно. Данните са взети от атласа за заплащането на германската Агенция по заетостта, посочва порталът. Нивото на заплатата обаче може да се различава силно в зависимост от това къде е назначен шофьорът – дали в сферата на градския транспорт, или в туристическия сектор. Разлики има и в заплащането в отделните федерални провинции, а понякога дори и в отделните градове в рамките на една провинция. 

  На своя сайт компания Schilling Gruppe, която осигурява градски транспорт в региона на град Кьолн, посочва, че плаща средно между 15,35 евро и 17,28 евро бруто на час на шофьорите на автобуси. А това прави средно около 2600 бруто до 3000 бруто на месец.

  Извънредните часове, както и работата през почивни дни и уикенда или пък нощните смени се заплащат допълнително. Към това идват и коледни надбавки и други премии.

  Как се става шофьор на автобус?

  За да станеш шофьор на автобус в Германия, трябва да си на поне 24 години и да си преминал през специално обучение със силна практическа насоченост, което трае три години и завършва с изпит – т.нар. Ausbildung zum Berufskraftfahrer. Който вече е завършил друго професионално обучение, може да се превкавлифицира за шофьор в градския транспорт. Преквалифицирането обикновено трае по-малко.

  За тази цел обаче кандидатът трябва да има шофьорска книжка категория D (за транспорта на над 25 души). Шофьорската книжка за тази категория обикновено струва около 5000 евро, но хората, които преминават през професионалното обучение, обикновено няма нужда да заплащат за курса, тъй като разходите се поемат от компанията, към която се обучават. 

  Много частни компании предоставят възможност и за по-бързо обучение. Компания Schilling Gruppe например посочва на сайта си, че обучава шофьори на автобус в рамките на 3 до 6 месеца. Изискванията са кандидатът да има шофьорска книжка от категория B и да е поне на 21 години. 

  В момента текат многобройни преговори за колективно договаряне на заплащането в сектора, от които ще зависят бъдещите тарифи. Железопътният и транспортен съюз (EVG) например настоява за увеличение от поне 650 евро месечно за наетите служители. Синдикатът настоява и за структурни промени в системата за заплащане.

  Миналата седмица в редица германски градове се проведоха стачки на обществения транспорт. Автобуси, трамваи и линиите на метрото не пътуваха в продължение на 24 часа. На някои места – и за по-дълго. 

  Германските сдружения на транспортните компании наскоро поискаха от членовете си по-подробна информация за недостига на квалифицирани работници. Но дори и в случай, че хиляди желаещи се запишат веднага за вакантните места за шофьори, няма как проблемът с липсата на персонал да се разреши бързо. Един пример от Дортмунд дава отговор на въпроса защо. 

  От първия ден, в който нов кандидат за шофьор на автобус без съответната шофьорска книжка официално бъде приет в системата, до деня, в който започва да превозва пътници, изминават около 8 месеца, казва Харалд Краус от Асоциацията на германските транспортни компании.

  И въпреки проблемите, които изпитват с недостига на персонал, едва 13,8% от германските транспортни фирми търсят нови попълнения от чужбина.

  /Блиц/

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. година Германия ще се нуждае от още 700 000 шофьори в обществения транспорт. Това е сериозна проблема, която не само засяга транспортните компании, но и влияе на мобилността и достъпността на гражданите. Необходимо е да се предприемат бързи и ефективни мерки за привличане на нови шофьори и подобряване на условията на труд в тази сфера.

  2. ще се увеличи с над 60 хиляди души, като недостигът на шофьори ще става все по-голям проблем. Това е сериозна заплаха за градския транспорт, тъй като безопасността и комфорта на пътниците се застрашават. Германия трябва да предприеме спешни мерки за обучение и привличане на нови шофьори, както и да подобри условията на труд и заплащане в сектора. В противен случай, проблемът може да има сериозни социално-икономически последствия.

  3. Недостигът на шофьори в обществения транспорт в Германия е сериозен проблем, който засяга много транспортни компании. Ограничаването на дейността им поради липса на шофьори е символично за временното решение, което се предприема в опит да се справят с тази ситуация. Този проблем трябва да бъде адресиран и решен, за да се осигури ефективно и надеждно обществено транспортно обслужване. В противен случай, може да бъде засегната икономиката и ежедневието на германските граждани.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here