More

  Експерт посочи схемата, чрез която трупат пари зърнарите

  В сектор Земеделие отиват половината от субсидиите, които България получава. Но проблемът е структурен и той няма да се оправи с даване на помощ, нито със забрани за внос, заяви пред бТВ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

  Той смята, че в даден момент ще се стигне до преговори, но и е вероятно да се изчака да се види какъв е сблъсъкът реално и колко хора ще изкарат протестиращите асоциации.

  Не трябва държавата да продължава на гледа встрани от слона – голямото окрупняване на земеделска земя, което е започнало още с предприсъединителния период и фондове 2002-2003 г. Именно европейските фондове дадоха възможност да се окрупнят земите, и колкото и да се намалява прагът за субсидиране (първо 300 хиляди, а в новия период и 100 хиляди евро), българският едър бизнес фиктивно се раздробява. И този процес започна още при въвеждането на първия праг през 2015 година.

  „Това е откровено незаконно и това би трябвало да се преследва от българската държава. Целта е парите да отидат при дребните и средните.“ Самият Безлов е поставял проблема и пред Държавен фонд „Земеделие“, и пред други институции в България. Говорил е и пред ОЛАФ за това. Отговорът е бил навсякъде – „политиците да се разберат“.

  Безспорно обаче евтиното украинско зърно ще окаже натиск, смята Тихомир Безлов.

  84% от земята над 100 хка се държи от 1,5% собственици, например в Полша този процент на концентрация е 21%. По-висок процент от нас са Словакия и Чехия, но при тях концентрираната земя е в кооперативи.

  Така че проблемът е структурен и той се корени още в унищожаването на животновъдството.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. „Разкриване на тайните на българската кухня: от местни специалитети до подливки и десерти“ – Шедьовър! Толкова съм заинтригувана да разбера повече за богатството на българската кухня и традиционните ни ястия. С нетърпение очаквам да се насладя на тази публикация и да се науча на нови рецепти и трикове.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here