More

  Драма с прогнозите за времето! Предупреждението за Земята

  Учени предупреждават, че прогнозите за времето може да станат драматичтни и несигурни в близко бъдеще.

  Намираме се в повратна точка в историята на прогнозите за времето – с потенциално опустошителни последици, предупреждават изследователите.
   
  Миналата седмица крайбрежният град в Мексико Акапулко беше ударен от урагана Отис. Събитията се развиха по „кошмарен сценарий“ и доста шокираха метеоролозите: ураганът връхлетя града със скорост от 260 км/ч, убивайки най-малко 48 души, пише Science Alert .

  Според изследователи от Националния център за ураганите на САЩ скоростта, с която ураганът Отис се засили, е безпрецедентна: всъщност само за 5 часа той се трансформира от обикновена тропическа буря в ураган от категория 5. Имайте предвид, че категория 5 е най-мощната от всички възможни; като правило такива урагани се случват само няколко пъти в годината. Но сега учените се опасяват, че сме достигнали повратна точка в климатичната криза.

  Изследователите вече нарекоха това рядко и тревожно събитие „кошмарен сценарий“. Освен това скоростта на засилване на урагана за 12-часов период счупи всички възможни рекорди в източната част на Тихия океан. С прости думи, изследователите се опасяват, че ураганът Отис не само е изненадал местните жители и властите, но също така е разкрил дупка в настоящите инструменти за прогнозиране.

  Днес прогнозата за времето разчита на компютърни програми или „модели“, които комбинират атмосферни променливи като температура, влажност, вятър и налягане с фундаментална физика. Атмосферните процеси обаче не са линейни, което може да доведе до големи разлики в окончателните прогнози. Поради това учените са склонни да прогнозират набор от възможни сценарии, вместо да прогнозират най-възможния.

  Тези модели играят важна роля за прогнозиране, както и за предупреждение на населението и заповеди за евакуация. Опитът обаче показва, че те също имат значителна степен на несигурност, особено когато се занимават с редки и екстремни условия, какъвто беше случаят с урагана Отис.

  Изследователите също така отбелязват, че към всичко това може да се добави и проблемът с изменението на климата, както и въздействието на климатичната криза върху метеорологичните модели. 

  Например ураганите зависят до голяма степен от температурата на морската повърхност: повишаващите се температури осигуряват повече енергия за образуването и засилването на бурите. В резултат на това връзката между изменението на климата и засилването на ураганите, съчетано с други фактори като обилни валежи или високи приливи, става все по-ясна.

  В резултат на това учените са съгласни, че предизвикателствата пред прогнозирането на екстремни събития днес са огромни, но също така вярват, че са преодолими. В резултат на това учените казват, че фокусът трябва да бъде върху отстраняването на проблеми с моделите за прогнозиране на климата, за да се избегнат „кошмарни сценарии“ с по-екстремни бури, които вероятно ще се появят в бъдеще, пише Глас Нюз.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  5 Comments

  1. че липсата на спорт и физическа активност през пандемията може да има сериозни последици за здравето на хората. Седентарния начин на живот води до наднормено тегло и повишен риск от различни заболявания като сърдечно-съдови, диабет и депресия. Затова е важно да се намира време за тренировки и физически упражнения, дори и в условията на карантина. Спортът не само ни помага да поддържаме физическата ни форма, но и осигурява добро настроение и повишена енергия. Затова, включете спорта в ежедневните си рутини и бъдете активни за да се грижите за своето здраве.

  2. чни за нашата планета, ако не вземем мерки за намаляване на емисиите от парникови газове. Това е много сериозен проблем, който трябва да вземем под внимание и да действаме веднага. Времето е важен индикатор за изменението на климата и не трябва да го пренебрегваме. Нека всички се включим и помогнем за опазването на нашата планета!

  3. да са грешни и да не трябва да се вярва напълно на тях. Промените в климата и атмосферата са толкова сложни, че често дори най-добрите модели не могат да предскажат с точност. Затова е важно да бъдем нащрек и да се готвим за всякакъв проблем, който може да се появи. Прогнозирането на времето може да бъде полезно, но не е добре да се основаваме единствено на него.

  4. Ако спазваме прогнозите за времето, можем да се пазим от неприятности и да планираме по-добре дейностите си на открито. Важно е да отделяме време за слушане на съветите на учените, за да се предпазим от непредвидени обстоятелства.

  5. менето трябва да се приемат сериозно. Промените в климата имат сериозни последствия за нашата планета и човечеството като цяло. Необходимо е да се предприемат бързи и ефективни мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и за опазване на околната среда. Истинското предизвикателство е действително да се ангажираме с борбата с изменението на климата и да променим навиците си, включително и в областта на енергията и консумацията на ресурси. Не можем да си позволим да пренебрегваме това предупреждение и трябва да действаме веднага, за да запазим Земята жизнеспособна за бъдещите поколения.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here