18.8 C
София
More

  Денков проговори за офисите на Божков и скандала в „Пирогов“

  Вътрешният министър ми каза, че МВР изпълнява действия по нареждане на държавното обвинение и единствено прокурорът може да коментира. Това каза премиерът Николай Денков по повод акцията, при която полиция влезе в имоти на бизнесмена Васил Божков.

  „Смятам, че се дължи официално обяснение за какво става дума, но това е в правомощията на прокурора“, допълни министър-председателят.

  МВР проговори за акцията в офисите на Божков

  На въпрос дали ще бъдат удовлетворени исканията на земеделците, така че да бъде спрян евентуален протест, Денков отговори: „В бюджета за тази година има с 500 млн. лева повече в сравнение с миналата. Предстои да видим дали има проблеми с разпределението на тези средства и дали да се намесим в това, което е планирало министерството. Понякога има неразбиране – очакват се пари от една посока, а те трябва да дойдат от друга”.

  Решено! Ето ги новите конституционни съдии

  Той коментира и избора на двама нови конституционни съдии от страна на НС. „Това е процедура, която е изцяло в правомощията на НС. Тя беше направена по закон и няма съмнения, че процедурата е изпълнена. По въпроса какви трябва да бъдат кандидатите – виждаме разлика. Мисля, че всеки си дава сметка, че в профила на двамата кандидати има съществена разлика. И това дава отражение, както в начина, по който се предполага, че ще действат като съдии, така и в коментарите за техните кандидатури”, подчерта Денков, цитиран от Нова.

  Напрежение в „Пирогов“, ще се намеси ли премиерът

  По повод казуса с „Пирогов” на фона на проверката на смъртта на 15-годишната Даная и поисканата оставка на здравния министър Хинков от страна на лекарите в най-големия спешен център у нас той подчерта, че: „Няма как да работи здравната система и как да работят  лекарите, ако им нямаме доверие и подлагаме на съмнение всяко нещо, което се случва. Затова трябва да имаме доверие на лекарите и, ако имаме някакви критики към тях – те трябва да са само на базата на извършени проверки с крайни резултати, които доказват, че има проблем”.

  Премиерът Денков беше категоричен, че „ние доста бързо се приближаваме към еврозоната”. „С много улисия успяхме през последните месеци да докажем, че България е сериозен кандидат и можем да изпълним всички заложени индикатори. Това, което обсъждаме в момента, е дали ще покрием последния критерий. Той е свързан с едно много строго изискване за инфлацията, а именно че тя трябва да е не повече от 1,5 процента от трите най-ниски в еврозоната”.  

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.7/5 - (66 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  2 КОМЕНТАРИ

  1. наното. Това е голяма сума, която може да бъде използвана за подпомагане на земеделските производители и решаване на техните проблеми. Надявам се, че властите ще обърнат сериозно внимание на тези искания и ще предоставят необходимата подкрепа на аграрния сектор.

  2. истър на България остава безпристрастен, като отказва декларацията за нелегитимен референдум в Бълканите. Това е пример за отговорна и професионална политика, която се придържа към принципите на демокрацията и решава конфликти според международното право. Министърът доказва, че страната ни е ангажирана с промяна и стабилност в региона, без да приема евентуално неправомерни действия или нарушаване на правата на гражданите. Ето защо България се утвърждава като водеща сила в Балканите и заслужава голямо похвално признание от страна на международната общност.

  коментарите са затворени.