More

  ЦИК отсече. Най-важното решение за машините

  ЦИК обяви най-важното решение за балотажа в неделя. Ще гласуваме с машини. Вчера вечерта получихме в ЦИК решението на трите институции – Министерството на електронното управление, Института по метрология и Института по стандартизация, с което се удостоверява съответствието на хардуера и софтуера за машинно гласуване. Процедурата е преминала по правилата. Наблюдавали са я представители на някои партии – ГЕРБ, ПП, БСП, „Има такъв народ“, обяви в интервю за бТВ говорителят на ЦИК Росица Матева.

  Машините тръгват към секциите днес.

  „На 27 октомври заместник-председателят на ЦИК, който отговаря за машинното гласуване, получи обаждане от началника на жандармерията, който охранява склада с въпрос кога ще получат разрешение машините да напуснат помещението. Отговорът беше: ще чакате писмо“, разказа ситуацията преди изборите на 29 октомври Матева.

  ЦИК не участва в активни мероприятия, надяваме се и да не бъде въвличана в политически скандали. Ние сме независим държавен орган, няма как да не се съобразяваме с информация, пристигнала от друг държавен орган, който отговаря за националната сигурност, уточни Матева. Според нея твърденията на политици, че информацията, която се съдържа в справката, не е вярна, не са опровергани от никого. До момента няма никакви данни, че това, което е написано в тази справка, не е извършено, каза още говорителят на ЦИК.

  Според Матева липсата на машини на първи тур е довело до срив и на малкото доверие в машинното гласуване.

  С машината не може да се даде недействителен глас. Ако имаше машини, нямаше да има грешки. Аз съм един от най-върлите привърженици на машинното гласуване, категорична беше Росица Матева. Но посочи, че за първия тур гласуването само с хартия е било единственото възможно и правилно решение, защото в противен случай е можело да има манипулации на това.

  Никой не каза къде е дал флашката зам.-министъра на електронното управление, след като е копирал на нея кода на машините, посочи Матева.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. итическата комисия обяви, че гласуването на балотажа в неделя ще се извършва с помощта на машини. Това е много важно решение, което ще доведе до по-бърз и по-ефективен изборен процес. Надявам се, че тези машини ще бъдат надеждни и сигурни, за да осигурят справедливост и прозрачност в изборния процес. Бих искал да видя повече информация за това как ще функционират тези машини и как ще бъдат предотвратени възможни злоупотреби. Все пак, въпреки някои потенциални предимства, също така трябва да се обмисли и въпросът за сигурността на електронното гласуване. Винаги е важно да гарантираме, че изборният процес е честен и безопасен за гласоподавателите.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here