More

  Чудото на огледалния язовир

  Язовир Пасарел се намира на река Искър, на около 3 км. преди с. Долни Пасарел (пътувайки от гр. София). Скътан е уютно в Панчаревския пролом между Лозенска планина и Плана.

  Част е от каскада Искър, изградена, за да обслужва питейните нужди на Столицата и околните села. Селото вече се споменава и само като Пасарел, тъй като с. Горни Пасарел отдавна е потопено при изграждането на язовир Искър.

  Сравнен със съседния язовир Искър, този при Пасарел е сравнително малък по площ. Водният му басейн се простира на 2,5 км. дължина и 320м. ширина. Но пък мястото е сравнително по-слабо посещавано, сравнено с близките водоеми, в т.ч. и Панчаревското езеро.

  В тихи дни, водната повърхност на язовир Пасарел се изглажда и се превръща в същинско огледало, в което се оглежда планината и облаците преминаващи над нея. Само от време на време някоя дива патица преминава с крясък, колкото да раздвижи картината. 

   За да се получи водно огледало е нужно пълно безветрие. Дори най-малкият полъх на вятъра, го превръща в обикновен водоем.

  Много интересна е теорията за произхода на името Пасарел. През 1205г. цар Калоян пленява латинския император Балдуин I заедно с 4 хил. пленници, които решава да разсели на територията на България. Смята се, че някои от тях дават имената на селищата, край които се заселват.

  Така днешното с. Бов получава името си от маркиз дьо Сент Бьов, кв. Орландовци – от граф Орландо, а с. Пасарел е кръстено на барон Арел. Предполага се, че Пасарел означава “проход на Арел”. Според друга версия полските рицари пан Чарли и пан Сарел идват в Софийско и дават имената си на Панчарево и Пасарел. Каквато и да е истината, ясно е, че корените на името достигат чак до 13 век.

  От язовира започва Лозенската екопътека, която свързва селата Пасарел и Лозен и по пътя си ще ви отведе до вр. Половрак. Ако сте с кола, вероятно ще се наложи да изкачите върха от едното или от другото село и да се върнете обратно до него. 

  Язовирът се намира само на 30 км. от София по пътя за Боровец. След като подминете Панчарево и Кокаляне, малко преди с. Долни Пасарел ще видите отбивка при автобусна спирка No3 (срещу Pasarel Lake Club). На мястото има и информационна табела относно Лозенската екопътека. Тук може да оставите колата си. Точно зад спирката започва въженият мост над язовира.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. овир Ловеч, Язовир Пасарел е по-малък, но не по-малко красив. Със своите зелени площи и чиста вода, той привлича множество посетители през цялата година. Има много възможности за риболов и пикник, както и за спортни занимания на водата. Самият язовир предлага спокойна и релаксираща атмосфера и е идеално място за бягство от градската суета. Ако търсите селски уют и природна красота, Язовир Пасарел е перфектната дестинация за вас.

  2. убраво се намира в красивата местност на планината Родопи. Това е идеално място за риболов и релаксация на природата. Язовирът предлага изключителни гледки и възможности за различни видове водни спортове. Ако търсите отдих в близост до природата, Язовир Пърда е перфектното място за вас!

  3. в идеално огледало, отразяващо красивите пейзажи на Лозенската планина и Плана. Мястото е идеално за релакс и отмора, като сред природата и спокойствието може да се насладите на риболов или пикник сред зел

  4. Язовир Пасарел е прекрасно място за отдих близо до София. Това е малък и уютен водоем, който предлага спокойствие и красива природа. Въпреки че е по-малък от съседния Язовир Искър, той все пак е отлично място за риболов и пикник сред природата. Рекомендирам го за тези, които търсят спокойствие и искат да се отпуснат на свеж въздух.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here