More

  Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Бурж Халифа, гордостта на Дубай

  Най-високата сграда в света е сред чудесата на модерния град

  Кристиан ИВАНОВ
  Дубай. „Ние не чакаме нашите мечти да се сбъднат. Просто ги превръщаме в реалност.“
  С тези думи емирът на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум описва философията, благодарение на която в пустинята е изградена една най-желаните туристически дестинации в света.
  Разходката сред чудесата на модерния Дубай няма как да не премине през небостъргача Бурж Халифа – най-високата сграда в света, а посещението е включено в инфотур на туроператора Premio Travel. Кулата се издига на 828 метра, като е е три пъти по-голяма от Айфеловата кула и два пъти по-висока от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

  Наблюдателната площадка, която е отворена за посетители, е разположена на 555 метра над земята. Оттам са направени милиони снимки и видеа. Внушителните числа за мащабите и рекордите на Бурж Халифа са публикувани многократно и навсякъде по света. Но истината, е че всичко това не дава дори минимална представа за водовъртежа от емоции, които те заливат, когато си там, горе. Дизайнът на Бурж Халифа е вдъхновен от заоблената изпъкналост на трилистното пустинно цвета хименокалис. Гигантската конструкция е облицована с 24 348 отделни блока, в нея работят 57 асансьора. Ето и още няколко факта за най-високата сграда в света, които разкриват малка част от нейната магия.
  В Бурж Халифа се намира най-високо разположеният ресторант в света – на 122-ия етаж. Хотел „Армани“, проектиран от прочутата италианска модна компания, предлага 160 специално обзаведени стаи и апартаменти. Отделно от това, Кулата разполага с още 900 апартамента и 37 етажа с офиси.

  Над 300 небостъргача само за пет години са построени в Дубай

  Наблизо се намират прочутите Дубайски танцуващи фонтани. Всяка вечер под звуците на красива музика и светлинно шоу, водните струи са изстрелвани до 150 метра височина. Това е един наистина фамозен спектакъл, който събира многобройна публика. Танцуващите фонтани, разположени в изкуствено езеро, изхвърлят 83 000 литра вода всяка секунда под блясъка на 6 600 осветителни тела и 25 цветни прожектора.

  Танцуващите дубайски фонтани

  Краят на представлението всъщност дава ново начало. Навън започва да пулсира нощният живот на Дубай със своите многобройни изкушения. Часовете на нощта отлитат бързо.
  А още с ранните мигове на зората чудесата на емирството се събуждат за да посрещнат новия ден.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. жданото хобитно приключение е винаги интересно и забавно за четене. Радвам се, че има такива публикации, които ни припомнят за тази класическа история.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here