More

  Боженци- селото разположено близо до стар римски път

  На 16 км. източно от  гр. Габрово, в централната част на Старана планина на 750 м надморска височина, се намира село Боженци. То е разположен на двата бряга на река Божанка. Селото е малко, но с повече от 600-годишна история. Запазило е автентичния си старинен вид от епохата на Възраждането, както и ценни архитектурни и етнографски паметници. 

  Легендата разказва за създаването на самото село. Жена на име Божана- болярка, която заедно със семейството си тръгнала да търси убежище в горите на Балкана, след превземането на Търново през 1393г. Така установили се на това място те създали селището, в което съградили новия си дом.

  original

  Местните ги наричали Божанци или Боженци, от където идва и името на селото. Както всички в този край боженлиите били предприемачи, които се занимавали основно с търговия. Но и тук, както в Трявна и Габрово имало майстори на изкусните занаяти, като дърворезбата, гайтанджийството, кожарството, ковачеството и абаджийството. От 1964 година село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват.

  Боженци е разположено близо до стария римски път Никополис ад Иструм – Августа Траяна – Константинопол. През XVIII и XIX в. селото преживява своя разцвет. Търговците кърджии търгуват и разнасят стоките си из цялата Османска империя, Русия, Австро-Унгария, Италия и др. В края на XIX в. в Боженци има около 110 къщи и 500 жители.

  original

  Специфичното историческо развитие на селото създава условия за съхраняване на възрожденския му облик до средата на XX в.

  Селото съдържа и съхранява в себе си ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли. Отворени  са за посещение две музейни къщи – къща-музей „Баба Райна“ и къща-музей „Дончо Попа“, които представят етнографски експозиции, Менгема – работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.

  original

  В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната – освен гостуващите изложби, се поставят и постоянните експозиции на музея.Църквата „Св. Пророк Илия“, построена 1841 г., е свързана с интригуваща история разказвана от екскурзоводите в АИР.

  original

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  3 Comments

  1. Село Боженци е прекрасно място, запазило своята история и архитектура от епохата на Възраждането. Легендата за създаването му придава допълнителен очарователен елемент. Ще се радвам да го посетя и да се насладя на красотата на това село.

  2. Стара Планина, се намира едно от най-впечатляващите природни явления в България – Чарското пръскало. Ако си харесваш приключенията и обичаш природата, то това място е идеалното за теб! Излязи на разходка сред пътеките на Стара Планина и наслади се на прекрасната гледка, която ти предлага Чарското пръскало. Дебелите зелени гори, страхотните водопади и вълнуващите скали, ще те оставят без дъх. Ако искаш да се отдадеш на природата и да се насладиш на истинска магия, Чарското пръскало е точното място за теб!

  3. надморска височина, се намира прекрасното село Градево. Това малко селище ще ви очарова със своята природа и спокойствие. Богато на красиви гори и чисти реки, Градево е идеалното място за отдих и релаксация. Селото предлага и различни възможности за активен отдих, като планинско колоездене и пеши преходи. Ако търсите спокойствие и приятни моменти сред природата, Градево е мястото, което трябва да посетите.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here