More

  Богдан Богданов: Работим за това сънародниците ни в чужбина да се връщат

  Работим за това България да се превърне в страна, в която младите хора да искат да останат, а сънародниците ни в чужбина да се връщат. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на най-мащабния кариерен форум за българи, който се провежда във Виена „Кариера и живот – защо в България?“ и който е част от  инициативата „Bulgaria wants you“.

  „България не само ви иска, България има нужда от вас“, обърна се министърът към сънародниците ни зад граница.

  Това е третото събитие в Европа, което платформата организира, но първото, в което институциите се включват наравно с компаниите от частния сектор. На форума в австрийската столица присъстваха над 1000 българи, живеещи зад граница, и десетки компании, които търсят своите нови служители на място.

  С участието си в инициативата Министерството на икономиката и индустрията стана първата институция, която се включва в платформата „Bulgaria wants you“. „Надяваме се да допринесем за това българите по света да се завърнат у дома, където да намерят своята успешна реализация“, посочи министър Богданов.

  Пред сънародниците ни във Виена икономическият министър подчерта, че провеждането на прозрачна и публична политика и реализацията на подготвени хора с експертиза в администрацията е един от основните приоритети на министерството.

  „Правим го, защото вярваме, че в България младите хора могат да намерят своята професионална реализация, да градят дом и кариера. Вярваме, че те могат да допринесат за развитието на нашите институции, бидейки до най-близките си хора“, каза Богданов.

  original

  В рамките на форума министър Богданов запозна участниците с условията, по които българите от чужбина могат да кандидатстват както за работа в публичните предприятия към министерството, така и за службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ). „Нашите сънародници извън България вече нямат ограничения да кандидатстват да станат търговски представители на страната ни по света и така да допринесат за това нашата държава да стане все по-разпознаваема като инвестиционна дестинация за развитие на бизнес, както и за подпомагане на износа на българските компании към чужди пазари“, допълни икономическият министър.

  Той припомни, че министерството на икономиката управлява над 12 индустриални зони и държавни предприятия, в които българите от чужбина също могат да намерят реализация. „Възможностите за развитие са големи не само в частния сектор, но и държавата предприема конкретни стъпки, за да създаде солидна база, в която да привличаме хора, които са натрупали определен опит и могат да го пренесат в България“, обясни министър Богданов.

  Икономическият министър приветства и представителите на бизнеса, които участват във форума и помагат на млади таланти, които да намерят своя професионален път у нас.

  „Когато ние, институциите, и бизнесът обединим усилия, тогава ще успеем в това да убедим младите хора да се връщат в родината“, посочи икономическият министър.

  Събитието на „Bulgaria Wants You“ е подкрепено от посолството на България в Австрия и Societa Bulgarica – сдружението на българите във Виена.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  2 Comments

  1. която всеки гражданин може да бъде горд и да има равни възможности.

   Нашата идея е да се насочим към развитието на икономиката, образованието и социалната сфера, за да подобрим живота на всички българи. Вярваме, че със сътрудничество и ангажимент можем да постигнем големи промени и да създадем по-добра България.

   Всеки глас и всяка идея имат значение за нас и се надяваме на активно участие от всички, които желаят промени и напредък. Заедно можем да построим по-добро бъдеще за нас и за следващите поколения.

  2. председателят на правителството Бойко Борисов. Той обяви, че кабинетът му работи усилено за подобряване на икономическата ситуация и предоставяне на възможности за младите хора в страната. Това е страхотна новина за България! Всички трябва да работим за това да преодолеем проблемите и да създадем устойчиво и привлекателно бъдеще за младите поколения. Само така ще успеем да задържим талантите и да върнем нашите сънародници от чужбина. Нека да вярваме в силата на обединението и съвместните усилия, за да направим България по-добро място за живеене и работа.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here