More

  Цветлин Йовчев призова: Стига вече с тръскането на службите

  Много промени трябва да бъдат направени в регламентирането и преструктурирането на службите преди да се стига до назначаването на техни нови шефове, става ясно от думите на бившия директор на ДАНС Цветлин Йовчев пред бТВ.

  В момента и изпълнителната власт, и президентът играят детинска игра в противопоставянето си по темата за службите. Йовчев го определи като „инфантилно политическо поведение, изключително незряло“, което обаче деформира включително и политическите процеси. „Тръскането на службите“ – това да престане, призова Цветлин Йовчев и двете страни.

  Като незряло той определи и заявката, че „не може да се работи с този човек“, но и отказа на президента да свика КСНС „с тези хора“. Също така и първоначалният отказ да се смени главният секретар Петър Тодоров, чиято фигура се отразява на цялата на системата. Изказа и съмнението в предлаганите промени, с които да се отнеме балансиращата функция на президента при назначенията. „Смисълът на споделената отговорност е да се избегнат непрекъснати лъкатушения на службите“, обясни Йовчев.

  Проблемът с руското влияние в службите до голяма степен е преодоляно, дори и поколенчески, тъй като повечето хора вече са се пенсионирали. Има обаче много пробойни в тази посока, тъй като в „България сме обект на активна руска пропаганда, посочи още Цветлин Йовчев. Той обаче не вижда никаква реакция от страна на управляващите да се справят с това.

  Не става въпрос за шпионаж и руски агенти в службите, а става въпрос за възможности да се реагира на кибер заплахите и хибридната заплаха. В момента службите ни нямат нито ресурс, нито капацитет да отговорят на тези нови реалности, да не говорим за управление на системата, заяви Йовчев. „Така че много неща трябва да се свършат, за да стигне до началниците.“

  Службите нямат правомощия да работят върху медиите и социалните мрежи, особено при граничните ситуации с цензура и нарушаване на правата на човека. Нужно е обаче да се разработи механизъм за това, като там имат роля и службите. На пропагандата трябва да се отговаря с факти и тя да бъде разобличавана, посочи бившият шеф на ДАНС.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. Съвсем вярно е, че преди да се назначат нови шефове, трябва да се направят значителни промени в регламентите и структурите на службите. В противен случай, децата в изпълнителната власт и президентът ще продължат играта си на противопоставяне, което е неблагоприятно за държавата.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here