More

  Бира, бира и пак бира… Започна Октоберфест

  Най-големият фолклорен фестивал в света стартира на 16 септември и този път той ще продължи 18 дни – до 3 октомври. По традиция фестивалът започва с отваряне на първата бъчва бира от кмета Дитер Райтер по обяд във Фестхале Шотенхамел.

  Има и много нови елементи и един от тях е вечно обсъжданата цена на бирата по време на двуседмичното „бирено безумие“.

  Тази година цените на една бира за първи път надхвърлиха 14 евро, като средната е 14,18 евро. Точната цена на еднолитровата халба (Maß) варира в зависимост от фестивалната шатра. В Аугустинер Фестхале човек все още може да се размине с 13,50 евро, но в повечето шатри трябва да се приготви за 14,50 евро. Във винената шатра пък халба вайс бира струва цели 17,40 евро.

  За първи път на територията на фестивала се предлага и безплатна питейна (чешмяна) вода. А иначе средната цена на литър трапезна вода в бирените шатри е 10,04 евро.

  Удължено е и работно време. Фестивалните халета са отворени всеки ден от 10 до 23,30 ч. Сервирането приключва в 22,30 ч., а входът е 4 евро.

  Хиляди почитатели от всички краища на света се стичат в Мюнхен в най-добрите си ледерхозен и дирндли – традиционните баварски кожени къси панталонки и рокли с деколтета (облеклото не е задължително, но се смята, че иначе преживяването няма да е пълноценно), за да отпразнуват баварските традиции и най-вече да опитат „финия сок на Бавария“, както се изразяват в местната преса.

  Освен бира, на „Вийзн“ (така местните наричат феста) има и музика на живо, панаирни атракциони и, разбира се, обилна храна – Мюнхен се превръща в най-голямото парти в света, хотелите са препълнени, а стая под наем е почти невъзможно да се намери.

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  1 Comment

  1. „Откриване на нов начин за пренос на данни през светлинни вълни“

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here