More

  Австрийски парламентарен шеф ни шокира, какво каза за Шенген

  Австрийски парламентарен шеф ни шокира, какво каза за Шенген

  Визитата на Волфганг Соботка в София е по покана на председателя на българския парламент

  Австрийски парламентарен шеф ни шокира, какво каза за Шенген | StandartNews.com

  Източник: БТА

  10 окт 23 | 19:02

  621 views?id=538502

  Иван Ангелов

  Наложеното от Австрия вето върху разширяването на Шенген не е свързано с България, заявиха на съвместен брифинг председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

  Визитата на Соботка в София е по покана на председателя на българския парламент.

  Ясно е, че от 2015 г. шенгенското пространство не функционира по начина, по който трябва да функционира, същото се отнася и за Дъблинското споразумение, каза председателят на Националния съвет на Австрия. Той отбеляза, че в момента са въведени гранични контроли на много места в Европа.

  „Именно по тази причина ние наложихме ветото за влизането на България в шенгенското пространство, което искам изрично да подчертая, че не е свързано с България. България изпълнява своите задължения по отношение на критериите за приемане в шенгенското пространство. Аз лично имах възможността да се убедя днес в това на българо-турската граница“, заяви Волфганг Соботка.

  Той изрази надежда, че разговорите между министрите на вътрешните работи ще доведат до удовлетворително решение за всички страни, за да може Шенгенското пространство да започне най-сетне отново да функционира по начина, по който трябва.

  Председателят на Народното събрание Росен Желязков също потвърди, че ветото на Австрия не е свързано с изпълнението на критериите за членство в шенгенското пространство, с управлението на процесите по мигрантските потоци и справянето на страната ни с опазването на външната граница на ЕС.

  Установено е, че мигрантският поток през България е незначителен процент в сравнение с останалите трасета, по които се стига до Централна Европа, посочи Желязков. В същото време има изградена надеждна система, така че не става въпрос за отношение на Австрия към България, добави той.

  original

  Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще оптимизира шенгенския режим, ще позволи съсредоточаването на повече ресурси по външните граници, ще благоприятства процесите по миграцията, в т.ч. и въпросите с реадмисията и предоставянето на убежище, каза председателят на българския парламент. Той изрази надежда българската позиция да бъде добре разбрана и артикулирана в австрийското общество. Очакваме по време на Испанското председателство още в края на тази година да приключат успешно триалозите, свързани с пакта по миграция и убежище, така че очакванията на Австрия да бъдат удовлетворени и България да се възползва от свалянето на австрийското вето, заяви Желязков.

  На срещата между Соботка и Желязков, и представители на парламентарни групи в Народното събрание е засегната и темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Ние подчертахме, че по отношение на Скопие не поставяме условия, но сме категорични, че началото на преговорния процес може да започне само тогава, когато парламентът в Република Северна Македония гласува за промяната на конституцията и за включването на българската народност в нея, заяви Росен Желязков.

  Волфганг Соботка каза, че за Австрия приобщаването на Западните Балкани към ЕС е изключително важно от гледна точка на архитектурата за сигурност в ЕС и от икономическа гледна тока, защото виждат какво влияние има в този регион и до каква дестабилизация може да доведе.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  Последни публикации

  spot_img

  Свързани публикации

  4 Comments

  1. Тази публикация разкрива, че Волфганг Соботка, австрийски парламентарен шеф, посещава София по покана на председателя на българския парламент. Чрез тази информация ни се предлага възможността да разберем повече за тяхната среща и темите, които ще бъдат обсъдени. Надявам се, че срещата ще даде значителен принос за двустранните отношения между България и Австрия.

  2. Коментарът ще зависи от съдържанието на самата публикация, която не е предоставена.

  3. Визитата на австрийския парламентарен шеф, Волфганг Соботка, в София е важна за българо-австрийските отношения. Интересно е да видим какво той ще каже за Шенген и бъдещето на Европейския съюз.

  4. Този коментар съдържа информация за посещението на австрийския парламентарен шеф Волфганг Соботка в София, като подчертава, че то е осъществено по покана на председателя на българския парламент. В статията е включена и снимка на Волфганг Соботка.

  Leave A Reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here