18.8 C
София
More

  Асен Василев разкри цялата схема на атаката срещу него

  Драма със сградата на ул. „Чаталджа” няма. Тя е купена от фирмата, от която аз съм излязъл още преди да вляза в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2021 година. Сградата е купена с банков кредит. Това заяви пред Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев.

  „Не мисля, че има скандал. Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен, за което завеждаме дело срещу Чобанов и „Бърд“, защото изнасят невярна информация, каза Василев.

  Според министъра става дума за серия от атаки, които вървят срещу него. Той уточни, че преди Коледа и Нова година те са били свързани с професионалната му работа и изпълнението на Бюджета, а сега отиват към жълтия спектър.

  Наскоро сайтът „Бърд“ обяви, че къща на някогашна фирма на Василев е продадена за над 3 млн. лв., а компанията обявява несъстоятелност, докато я съдят. Имотът е бил купен за около 1 млн. евро и е ремонтиран преди продажбата. Той бе ползван за офис на „Продължаваме промяната“.

  На същия купувач – една от най-големите фирми за продажба на винетки у нас – „СИ Трейдинг 2016“, със собственик Станислава Арнаудова, Даниел Лорер продава апартамент в същата къща за 1,8 млн. лв.

  Василев подчерта, че е притежавал фирмата, продала къщата, до 2021 г. В Търговския регистър следващият купувач е трябвало да отрази промяната.

  „Защо не е – не мога да кажа, но нямам отношение към въпросните фирми“, заяви той. Фалшива новина било и че е живял на адреса. Там бил влизал до септември, докогато ПП са го ползвали за офис. И покупката, и продажбата на къщата са станали през брокер.

  „Цената, която е платила Станислава Арнаудова, е под пазарната цена за имотите в този район. Смятам, че това е изключително изгодна сделка. Защо е продадена под пазарната цена трябва да питате г-н Лорер, аз не съм в тази сделка от 2021 г. Никога не съм виждал Станислава Арнаудова“, каза още финансовият министър.

  Той описа атаките срещу него като опит за сплашване и смята, че много хора искат да го сплашат.

  „Но аз не се плаша лесно“, заяви Василев. „Това е една жълта история, която се опитва да отклони вниманието от реалните неща, които искаме да свършим“, категоричен бе той.

  Според него тези атаки няма да повлияят на ротацията.

  Относно твърденията, свързани с тол управлението, Василев припомни, че по европейска директива не се прилага Законът за обществените поръчки и добави, че по-важното е, че правителството на „Продължаваме промяната“ всъщност демонополизира пазара като е пуснало да има и други участници. Ако нещо се е случило, ние по-скоро сме навредили на този бизнес, отколкото да му помогнем.

  Василев добави, че наетата от „Продължава промяната” лобистка фирма е имала за цел да защити интересите на българската държава. Той уточни, че това е станало публично и прозрачно.

  „Никога не съм искал да бъда вицепремиер, няма и да бъда”, обяви още Василев. Той уточни, че дали ще бъде вицепремиер след ротацията ще бъде решено от парламента, а основната политика, която провежда е финансовата.

  „Важно за всички граждани е какво се случва с техните доходи, какво ще се случи с финансите на държавата“, каза финансовият министър. По думите му доходите в страната растат два пъти по-бързо от инфлацията.

  Асен Василев уточни, че за момента страната ни се бори да стане част от еврозоната на 1 януари 2025 година. „Това е датата, която дискутираме с всички европейски партньори”, добави той.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.4/5 - (55 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  1. ментар, тъй като разбирам добре какво се случва зад кулисите. Няма нещо неправилно в това, че сградата е била купена от вашата фирма. Този вид дейности се случват ежедневно в бизнеса и е съвсем нормално да променяте собствеността на имоти. Важно е обаче, като компания да се грижите за сградата и да я поддържате в добро състояние, така че хората, които я ползват, да се чувстват добре и защитени. Ако успеете да го постигнете, няма да има никаква драма, а само доволни клиенти и успех в бизнеса.

  коментарите са затворени.