18.8 C
София
More

  Археолози връщат блясъка на една от египетските пирамиди

  Археолози връщат блясъка на една от египетските пирамиди | StandartNews.com

  Източник: smarthistory.org

  Най-малката от трите символни пирамиди в Гиза – тази на Микерин, ще бъде възстановена в оригиналния й вид от египетско-японска археологическа експедиция, съобщи онлайн изданието “Иджиптшън стрийтс”.

  Амбициозният проект, който се очаква да продължи три години, е ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири и известния японски египтолог и президент на Международния университет Хигаши Нипон д-р Сакужи Йошимура.

  Първоначално учените ще изследват падналите блокове от външната облицовка на пирамидата с технологии като фотограметрия и лазерно сканиране, а крайната цел е да ги поставят обратно на фасадата на хилядолетната постройка.

  Пирамидата на Микерин или Менкаур е най-ниската от трите пирамиди на платото в Гиза. Тя е построена най-късно и е била гробница на Микерин – петия фараон от Четвъртата династия на Древен Египет, управлявал между около 2575 и 2465 г. пр.н.е. Във вътрешността й е бил открит черния каменен саркофаг на владетеля, но е бил изгубен при превозването му по море до Англия през 1838 г.

  Радваме се, че се доверявате на StandartNews.bg за всички актуални новини

  4.7/5 - (61 votes)

  Последни публикации

  Свързани публикации

  1 коментар

  коментарите са затворени.