Най-голямото дело за климата и човешките права започна в края на септември в Европейски съд по правата на човека. Шестима младежи между 11 и 24 години от Португалия заведоха дело срещу 32 държави в Европа с твърдението, че държавите не са се справили достатъчно бързо в борбата с глобалното затопляне. Засегнатите държави са 27-те членки на ЕС, Великобритания, Швейцария, Норвегия, Русия и Турция, предаде Ройтерс, цитирана от esgnews.bg.

Ищците твърдят, че това е довело до нарушение на човешките им права като правото на живот, физическо и психическо здраве. Един от ключовите поводи за делото са пожарите в португалския район Лейрия от 2017 г., откъдето са трима от ищците. В пожара загиват повече от 100 души.

 Младежите не искат финансова компенсация за щетите на природата, имуществото си или здравето си. Но се надяват да използват съдилищата като лост, с който да ускорят борбата с климатичните промени. Решението на Европейския съд по правата на човека може да задължи държавите да ревизират климатичните си планове.

Шестимата младежи от Португалия се представляват от екип от шестима адвокати от неправителствената организация Global Legal Action Network. Разноските са финансирани от краудфъндинг кампания.

Ищците твърдят, че в резултат на климатичните промени и липсата на ефективни мерки от страна на правителствата по Парижкото споразумение, те не могат да спят, да се концентрират, или да прекарват време навън по време на горещи вълни. Ако делото спечели в съда, той може да разпореди националните съдилища да изискат правителствата да намалят емисиите си още по-бързо.

От страната на 32-те държави на съд в Страсбург стоят 80 адвоката и правителства, които са склонни в много различна степен да не признаят вина по темата.

Снимка: https://upload.wikimedia.org/