Как да се справим с проблема на децата с униформите?

От най-ранно детство, децата учат, че животът е поредица от избори, а родителите се опитват да стимулират тяхната самостоятелност и творчество. Какво можете да направите като родител, когато един от най-основните избори като това какво да облече е отнет на детето Ви?

Ако детето Ви се ужасява от вида на черна плисирана пола, напомнете му, че себеизразяването не се ограничава само до гардероба. Ето как да му помогнете да намери нови пътища за оригиналност:

Обяснете и подкрепете политиката на училището

Ако нямате някакви дълбоки притеснения относно въвеждането на униформи в училището, подкрепете решението и така ще помогнете на детето Ви също да вижда смисъл в това. Поддръжниците на униформите твърдят, че една от най-добрите причини да се носят униформи е, че тя подготвя децата за униформите, които ще им се налага да носят като възрастни – дали специални униформи или просто бизнес дрескод. Униформите също промотират единство и равенство и поддържат спретнат стандарт на обличане. Говорете с детето си за посланието, което училището изпраща чрез въвеждането на униформите. Разберете как Вашите лични философии се вписват в това правило – различните спортни отбори например имат свои отличителни цветове, което насърчава отборния дух.

Бъдете гъвкави

Просто защото детето Ви трябва да носи униформа, не означава, че то е лишено от всякакъв избор на външен вид. Потърсете известна гъвкавост с дрескода на училището, като променяте материите, кройката или типа дреха в съответния цвят. Дори ако политиката на униформите е доста твърда, позволете на детето си да има избор и в други аспекти на външния вид, когато е възможно. Това може да означава отказване от родителски контрол върху прическата например. Накарайте децата да се чувстват независими и свободни да изразяват себе си, въпреки че спазват определени правила.

Уроци по български език може да помогнат много за напред в бъдещето ви.

Предложете други възможности за избор

Ако политиката на униформите е толкова твърда, че позволява  съвсем малка промяна, помислете за други места, които могат да предложат творчество. Стриктното придържане към протокола не означава, че не можете да разрешите на детето Ви само да избере чанта и аксесоари, които му харесват. Ако не могат да добавят никакви елементи към облеклото, разрешете им да лепят логото на любимата си група по тетрадките например. Помислете какво друго право на избор можете да дадете на децата си извън училище и по път – като например да избират музиката, която да слушате в колата и какво да ядат за обяд.

Намерете поводи за творческа изява

Децата, особено в тийнейджърските години, жадуват за уникалност. Не пренебрегвайте факта, че бунтът на детето Ви против униформите може да е част от по-голяма нужда от творческа изява. Помогнете му да намери изход от това, било то чрез изкуство, музика, театър, или танц.

Родители, които позволяват на децата си известна независимост и право на макар и малки избори, както и които стимулират тяхната креативност, разрешават дебата с униформите по-бързо и безпроблемно.